Αποστολικά Μηνύματα Κυριακή ΚΓ΄ 24/11/2019 «Το μεγάλο Δώρο του Κυρίου μας»

54
Αποστολικά Μηνύματα

«Το μεγάλο Δώρο του Κυρίου μας»

Κυριακή ΚΓ΄ 24/11/2019

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αδελφοί μου
Στο σημερινό αποστολικό κείμενο έρχεται ο Απόστολος Παύλος και πάλι να υπενθυμίσει σε όλους εμάς τους χριστιανούς, ότι όποιο καλό έργο κάνουμε προέρχεται εκ του Θεού. Επίσης ότι η μόνη κινητήριος δύναμη των αγαθών έργων μας πρέπει να είναι η αγάπη που κατοικεί μέσα μας και όχι κάποιο ανταποδοτικό δώρο που αναμένουμε ή άλλο συμφέρον. Επιπλέον μας θυμίζει ότι η σωτηρία μας δεν εξαρτάται ούτε και προέρχεται από τα καλά μας έργα, αλλά είναι δώρο του Θεού, καθότι είμαστε σεσωσμένοι διά της πίστεώς μας, χάριτι Ιησού Χριστού.


Βλέπουμε πόσο αγωνιά ο Απόστολος Παύλος, αδελφοί μου, για να δώσει σε όλους να κατανοήσουν ότι οι άνθρωποι δεν σώζοναι τελικά από τα καλά τους έργα και την εφαρμογή του νόμου. Αυτά πρέπει βέβαια να υπάρχουν και να γίνονται, διότι είναι αποτέλεσμα της ζωντανής μας αγάπης προς τον συνάνθρωπό μας, καθώς και προς ολόκληρη τη φύση και την πλάση που δημιούργησε ο Θεός.

Όταν αγαπάς τον Θεό, αγαπάς επίσης και ό,τι είναι δικό Του. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε ότι η σωτηρία του καθενός από εμάς, όπως τονίζει ο Απόστολος Παύλος, δεν προέρχεται εξαιτίας των καλών έργων μας, αλλά επειδή ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε για εμάς. Το αίμα του Ιησού Χριστού είναι εκείνο που καθαρίζει όλους εμάς από κάθε αμαρτία μας. Έτσι η σωτηρία μας, επισημαίνει ο Απόστολος, αποτελεί μια μεγάλη χάρη που μας έδωσε ο Θεός, όπως κάνουν οι βασιλείς της γης, που αν θέλουν, δίνουν χάρη στους μελοθάνατους, χαρίζοντάς τους την επίγεια ζωή τους. Έτσι λοιπόν και ο Θεός Πατέρας μας ως δώρο μας χάρισε τη σωτηρία μας, διά του Ιησού Χριστού. 


Όχι μόνο μας χάρισε τη σωτηρία μας ο Άγιος Θεός, αλλά μας υπενθυμίζει ότι μέσα στη Βασιλεία Του θα μας κάνει συμβασιλείς Του, όπου θα συμβασιλεύουμε για πάντα μαζί Του. Θα λάβουμε δηλαδή δόξα από τη δόξα Του και θα λάμψουμε όλοι εμείς ως ο ήλιος και περισσότερο ακόμη από ότι έλαμψε ο Ιησούς Χριστός στο όρος Θαβώρ την ώρα της Μεταμορφώσεώς Του! Τέτοια δόξα, αδελφοί μου, επιφυλάσσει ο Κύριός μας σε όλους εμάς, αλλά και σε όσους πιστεύουν έμπρακτα στον Υιόν Του, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Γνωρίζοντας όλοι οι άγιοι αυτή τη δόξα, που δίδει από αγάπη και μόνο ο Κύριός μας και μάλιστα χαρισματικά σε όλους εμάς που Τον πιστεύουμε και Τον ακολουθούμε, πρόθυμα θέλησαν από ευγνωμοσύνη σε αυτή την αγάπη του Θεού, όχι μόνο να Του προσφέρουν οποιοδήποτε αγαθό είχαν αποκτήσει πάνω στη γη, αλλά και την ίδια ακόμη τη ζωή τους. Ενήργησε έτσι η πρόνοια και η αγάπη του Θεού, ώστε κανένας από εμάς να μην μπορεί να καυχηθεί και να υπερηφανευθεί για τη σωτηρία του, ότι αυτή προήλθε από τους προσωπικούς πνευματικούς και σωματικούς αγώνες που έκανε και από τα καλά του έργα. 

Η σωτηρία όλων μας είναι το μεγάλο δώρο του Θεού Πατέρα προς τα παιδιά Του, τα οποία ο δαίμονας τα πλάνησε μέσα στον Παράδεισο και τα απομάκρυνε από Εκείνον. Τώρα όποιος πιστεύει σε Αυτόν και στον μονογενή Υιό Του, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, λαμβάνει από την μοναδική αγάπη του Θεού αυτό το μεγάλο δώρο της αφέσεως των αμαρτιών του και της αιωνίου ζωής. Λαμβάνει την σωτηρία του κληρονομώντας τη Βασιλεία Του Θεού. Γενόμενος δε συγκληρονόμος του Ιησού Χριστού, θα συμβασιλεύσει με κάθε δόξα και λαμπρότητα μαζί Του μέσα στον Παράδεισο, εις αιώνας αιώνων.

Αδελφοί μου, ας μην καυχώμεθα λοιπόν για τίποτε, εφόσον αντιληφθήκαμε πως ό,τι αγαθό και καλό έχουμε, είναι τελικά δώρο του Θεού μας. Εμείς αποδειχθήκαμε δυστυχώς άχρηστοι και κακοί δούλοι Του. Εντούτοις Εκείνος έρχεται να μας καλέσει με την απέραντη αγάπη που έχει για όλους εμάς, για να μας χαρίσει το ανεκτίμητο και ασύγκριτο δώρο, την σωτηρία μας.

Μέσα από όλα τα ανωτέρω κατανοούμε τη σημασία της εμπιστοσύνης μας στην αγάπη του Θεού, η οποία για όλους εμάς είναι άπειρη και ατελείωτη. Εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε λοιπόν, συνειδητοποιώντας ότι η πίστη μας και η αγάπη μας προς τον Κύριό μας αποδεικνύεται μόνο μέσα από την ταπείνωση του εαυτού μας. Γι’ αυτό ας μην καυχώμαστε για τίποτε άλλο σε αυτή τη ζωή, παρά μόνο για το ότι ο Θεός, πλούσιος ων, μας ελέησε, χαρίζοντάς μας ως δώρο την σωτηρία μας διά του σταυρικού θανάτου του Ιησού Χριστού. Σ’ Εκείνον ας αποδώσουμε κάθε δόξα, τιμή και προσκύνηση σε όλους τους αιώνες, αμήν.