Παναγία η Τρικορφιώτισσα

695

Παναγία η Τρικορφιώτισσα. Η εφέστιος εικόνα της, βρίσκεται στο Καθολικό της Ιεράς Μονής μας, η οποία αγιογραφήθηκε το 2009 από ιερομόναχο της Μονής μας.

Κατά την παράδοση τα κτήματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή Τρικόρφου ανήκαν στην ιστορική Μονή της Παναγίας Βαρνακόβης και τα οποία περιήλθαν αργότερα στους κατοίκους του χωριού Τρικόρφου Φωκίδος. Τα κτήματα αυτά δώρησαν ευσεβείς κάτοικοι του χωριού στον Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη για να ανεγείρει 2 Ιερές Μονές. Την ανδρώα Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Σαρώφ και την γυναικεία Ιερά Μονή Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου.

Προς τιμή της Θεοτόκου ο Γέροντας ζήτησε από τον αγιογράφο της Μονής να φιλοτεχνήσει την εικόνα της Παναγίας, η οποία εικονίζεται ένθρονη και έχει στην αγκαλιά Της, τον Υιό Της, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Στη βάση του θρόνου εικονίζεται το χωριό Τρίκορφο Φωκίδος, ενώ δεξιά και αριστερά στις κολώνες του θρόνου εικονίζεται από τη μια πλευρά η ανδρώα Ιερά Μονή ενώ από την άλλη πλευρά η γυναικεία Ιερά Μονή.

Η εικόνα της Παναγίας είναι θαυματουργική και το πρώτο της θαύμα ήταν το 2010, όπου μετά τη λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Τρικορφιώτισσας, μέσα στον χώρο της Ιεράς Μονής, σταμάτησαν οι σεισμοί που έγιναν την περίοδο εκείνη και συγκεκριμένα στις 18 Ιανουαρίου 2010 σεισμική δόνηση 5,2 αλλά και στις 22 Ιανουαρίου 2010 σεισμική δόνηση 5,1. Σύμφωνα με σχετική δήλωση τότε, του κ. Τσελέντη διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η σεισμική δραστηριότητα διακόπηκε απότομα.

Η Παναγία η Τρικορφιώτισσα τιμάται πανηγυρικά κάθε χρόνο την 3η Κυριακή του Ιανουαρίου.