Ποιος είναι ο Θεός; – Μαθαίνω την Ορθόδοξη Πίστη (Επεισόδιο 1)

63
Ποιος είναι ο Θεός; Τι είναι ο Θεός; Για ποιο λόγο ο Θεός των ορθοδόξων χριστιανών είναι ο ένας και αληθινός Θεός; Ο Θεός έχει αρχή; Σε ποιον εμφανίζεται ο Θεός; Ποια είναι η ουσία του Θεού; Υπάρχει Θεός; Ο Θεός είναι ανωτέρα δύναμη; Υπάρχουν πολλοί θεοί;

Ερωτήματα που αρκετοί άνθρωποι έχουν στο διάβα της ζωής τους και όλα συγκλίνουν στο “Ποιος είναι ο Θεός;”. Σύμφωνα με τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό η λέξη Θεός προέρχεται από τη λέξη “θέω” που σημαίνει τρέχω, γι’ αυτό και ο Θεός είναι πανταχού παρόν. Επίσης η λέξη Θεός προέρχεται από τη λέξη “αίθω – αίθειν” που σημαίνει καίω, διότι ο Θεός είναι πυρ καταναλίσκον. Στην Προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου κεφ.12, στιχ.29 διαβάζουμε και γαρ ο Θεός ημών πύρ καταναλίσκον. Διότι ο Θεός μας είναι φωτιά που κατακαίει και εξολοθρεύει κάθε αναιδή και ασεβή. Επίσης η λέξη Θεός προέρχεται και από τη λέξη “θεώμαι – θέασθε” που σημαίνει βλέπω, παρατηρώ, διότι ο Θεός βλέπει τα πάντα.

Αρκετοί άνθρωποι όταν ερωτηθούν τι είναι ο Θεός, ποιος είναι ο Θεός, λένε ότι ο Θεός είναι μια ανωτέρα δύναμη. Και φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι αυτή η ανωτέρα δύναμη είναι κάτι αόριστο. Ο Θεός δεν μπορεί να είναι κάτι το αόριστο. Από τις ενέργειες του Θεού που δεχόμαστε εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο Θεός είναι πνεύμα. Εκτός από τις πολλές ιδιότητες του Θεού η πιο σημαντική είναι ότι ο Θεός είναι Η ΑΓΑΠΗ. Δεν έχει απλά αγάπη όπως εμείς οι άνθρωποι, αλλά είναι η Αγάπη. Από αυτή την αγάπη πηγάζει η αγάπη που έχουν οι άνθρωποι.

Ο Θεός δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός και να κατανοηθεί με την ανθρώπινη λογική. Όπως ο άνθρωπος δεν μπορεί να μετρήσει όλα τα αστέρια του ουρανού ή τους κόκκους της άμμου της θαλάσσης, έτσι δεν μπορεί να εννοήσει με την ανθρώπινη λογική πως είναι ο Θεός.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον παρακάτω σύνδεσμο:

Η νέα σειρά του καναλιού μας “Μαθαίνω την Ορθόδοξη Πίστη” έχει ως στόχο να μας βοηθήσει να μάθουμε την Ορθόδοξη Πίστη μας, μέσα από την Αγία Γραφή κατά κύριο λόγο, καθώς και μέσα από τους Μεγάλους Αγίους Πατέρες και την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας. Μέσα από τα νέα επεισόδια-μαθήματα θα μάθουμε την αλήθεια της Ορθόδοξης πίστης και το τι πιστεύει η Εκκλησία μας.

Μαθαίνω την Ορθόδοξη Πίστη (Επεισόδιο 1)
6 Απριλίου 2020

———————————————————————————————–
Όλες οι ομιλίες του Γέροντα σε βιβλία που είναι ωφέλιμα για την ψυχή μας. Για παραγγελίες πατήστε εδώ: https://www.monastiriakokelari.gr/166/el/Vivlia–ebooks/
————————————————————————————————
Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης
(Άρθρα, απόψεις, ομιλίες, βίντεο, ηχητικά πολυμέσα, νέα, εκδηλώσεις, επικοινωνία με τον Γέροντα Νεκτάριο, θα τα βρείτε στα παρακάτω sites)

Βlog http://www.gerontasnektarios.gr 

Instagram https://www.instagram.com/geronnektarios/

Twitter https://twitter.com/GeronNektarios

Facebook Gerontas Nektarios Moulatsiotis
https://www.facebook.com/GerontasNektarios/ 

YouTube https://www.youtube.com/GeronNektarios
————————————————————————————————–
#ΓέρονταςΝεκτάριοςΜουλατσιώτης, #Ορθοδοξία, #Εκκλησία

Σημειώσεις-όροι χρήσης: Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των βίντεο σε blogs και ιστοσελίδες με αναφορά στην πηγή.

Απαγορεύεται το κατέβασμα και η χρήση αποσπασμάτων ή ολόκληρων βίντεο για οποιoδήποτε λόγο χωρίς γραπτή άδεια.

Στα σχόλια μπορείτε να δημοσιεύετε την άποψη σας σχετικά με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το βίντεο. Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια όπου εντοπίζονται θα διαγράφονται.

© Copyright: Ιερό Ανδρώο Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ