«Χριστώ συνεσταύρωμαι» Κυριακή μετά την Ύψωση 20/9/2020

8

 

Αποστολικά Μηνύματα

 

Κυριακή μετά την Ύψωση 20/9/2020

 

«Χριστώ συνεσταύρωμαι»

 

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Αρχιμανδρίτου

Νεκταρίου Μουλατσιώτη

 

 

Αδελφοί μου.


Διανύουμε την Κυριακή μετά την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Όπως αναφέραμε στην ομιλία μας την ημέρα του Τιμίου Σταυρού, η Ύψωσή του γίνεται ενώπιον των ανθρώπων, ώστε να κατανοήσουν όλοι ότι το μόνο που μένει όρθιο και ακλόνητο μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας, και αποτελεί σημείο σωτηρίας όλων μας, είναι ο εσταυρωμένος Χριστός. Όλα τα άλλα έρχονται και παρέρχονται, μόνο ο Χριστός μένει εις τον αιώνα και μακάριος είναι εκείνος που ελπίζει σ’ Αυτόν.

 

Άνθρωπε, αν θέλεις να γλιτώσεις την λαίλαπα της καταστροφής, να επιβιώσεις στον κατακλυσμό της ζωής, δεν υπάρχει άλλη σωτηρία. Ο εσταυρωμένος Χριστός είναι η σωτηρία σου. Γι΄ αυτό η Εκκλησία μας εξακολουθεί να υψώνει το θεϊκό σύμβολο, τον αιώνιο φύλακα της οικουμένης, την ημέρα αυτή που υψώθηκε για πρώτη φορά πριν από αιώνες ο Τίμιος Σταυρός, ώστε κανένας να μην πει ότι δεν πληροφορήθηκε πως ο εσταυρωμένος Χριστός είναι η σωτηρία κάθε ανθρώπου.

Σήμερα ωστόσο ο Απόστολος Παύλος, στην προς Γαλάτας επιστολή του, τονίζει στους χριστιανούς ότι αν ο άνθρωπος θέλει πράγματι να σωθεί, πρέπει να συσταυρωθεί πάνω στον σταυρό του Ιησού μαζί Του. Εγώ, λέγει ο Απόστολος, ήδη έχω σταυρωθεί μαζί Του, γι΄ αυτό δεν ζω πια εγώ, αλλά ζει μέσα μου ο Χριστός. Μα, θα ρωτήσει κάθε ψυχή που ποθεί την σωτηρία της: Και πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Την απάντηση μας την δίδει ο Ευαγγελιστής Μάρκος στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή του, μεταφέροντάς μας τα ίδια τα λόγια του Χριστού: Όποιος θέλει να με ακολουθήσει και να ονομάζεται χριστιανός, πρέπει πρώτα να απαρνηθεί τον εαυτό του. Να απαρνηθεί το δικό του εγώ, το δικό του θέλω, την δική του γνώμη και άποψη. Ο χριστιανός επιθυμεί ό,τι θέλει ο Χριστός. Καταργεί κάθε επιθυμία και διάθεσή του που τον διαφοροποιεί από τον Κύριο. Γι’ αυτόν πλέον ένα θέλημα υπάρχει, όχι το δικό του, αλλά του Χριστού. Σε κάθε περίπτωση προκρίνει αυτό που θέλει ο Χριστός. Η προσωπική του γνώμη και άποψη έχουν τελειώσει. Ταυτίζεται πλέον με τον Χριστό στη γνώμη και την άποψή του για όλα τα θέματα.

 

Αδελφοί μου. Νομίζετε ότι είναι εύκολο αυτό να το επιτύχουμε, όταν μεγαλώνουμε από μικροί σε ένα κόσμο τόσο εγωκεντρικό; Φυσικά και όχι. Θέλει πνευματικό αγώνα. Ο αγώνας αυτός γίνεται σε ένα στενό ανηφορικό δρόμο, γεμάτο με αγκάθια και εμπόδια. Οι δαίμονες δεν θέλουν να ακολουθήσει ο άνθρωπος αυτόν τον δρόμο. Του φέρνουν συνεχώς δυσκολίες, του δημιουργούν προβλήματα, τον προκαλούν, ελπίζοντας ότι θα του αλλάξουν διάθεση και στάση, για να επιστρέψει στην κοσμική ζωή, να κοιτά την ιδιοτέλεια, την φιλαυτία και την καλοπέραση.

Όμως ο Χριστός μάς καλεί ν’ ακολουθήσουμε Εκείνον. Ο δρόμος Του δύσκολος και ανηφορικός. Ένας δρόμος που οδηγεί σε προσωπική σταύρωση των παθών μας, του κακού χαρακτήρα μας, του ίδιου του εαυτού μας. Ο Χριστός μάς καλεί να πορευθούμε μαζί Του σε έναν προσωπικό Γολγοθά. Μία ζωή σταυρωμένη. Μία ζωή που θα σηκώνεις καθημερινά έναν σταυρό, που θα σε κάνει να πονάς και να δακρύζεις.


 Όμως την σταυρική αυτή ζωή, τον δρόμο που εκούσια ακολουθείς προς τον προσωπικό σου Γολγοθά, τον διαδέχεται η ανάσταση και η Βασιλεία του Θεού! Δύσκολος δρόμος, αλλά το χέρι σου στην πορεία αυτή το κρατά ο Χριστός! Αυτός παρηγορεί, αυτός σκουπίζει τον ιδρώτα και τα δάκρυά σου. Αυτός σου δίδει να πιεις δροσερό νερό, να ξεδιψάσεις. Ενώ στον δρόμο της ιδιοτέλειας, του εγωιστικού θελήματός του, τον άνθρωπο συνοδεύουν οι δαίμονες. Του κάνουν την ζωή φαινομενικά εύκολη και χαρούμενη, ενώ του σκοτίζουν το νου κρύβοντάς του το καταστροφικό τέλος και την αιώνια κόλαση. Ο δρόμος της αγάπης, της αρετής και της θυσίας είναι σταυρός. Ο δρόμος του εγώ, του προσωπικού συμφέροντος και της φίλαυτης καλοπέρασης είναι εύκολος και κατηφορικός…

 

Αδελφοί μου. Ο Ιησούς Χριστός, ως Θεός της αγάπης, δεν κρύβει από εμάς την αλήθεια. Μας βεβαιώνει ότι το τέλος του δικού Του σταυρικού δρόμου είναι η αιώνια χαρά, όσες δυσκολίες και σταυρούς κι αν σηκώσουμε κοντά Του. Ο δρόμος των υλικών απολαύσεων, της φιληδονίας, της φιλαυτίας και του εγωιστικού συμφέροντος έχει τέλος οικτρό και αιώνιο. Γι’ αυτό, ο Κύριος απευθυνόμενος σε όλους εμάς, μας προσκαλεί με ειλικρίνεια αφοπλιστική: Όποιος θέλει να με ακολουθεί ως αληθινός χριστιανός, αυτός θα σηκώσει μεγάλο σταυρό, αρνούμενος όσα θέλει και επιθυμεί ο εαυτός του.


Όπως ακούσαμε, ο Απόστολος Παύλος μαρτυρά ότι αυτό το έκανε πράξη: «Χριστώ συνεσταύρωμαι» τονίζει προς όλους μας. Είμαι πλέον σταυρωμένος με τον Χριστό μου πάνω στο φρικτό Γολγοθά. Δεν ζω πλέον όπως θέλω εγώ, αλλά ζω όπως ακριβώς θέλει ο Χριστός μας, διότι ήδη ο Κύριός μας κατοικεί μέσα μου.

 

Αδελφοί μου. Εμείς έχουμε συσταυρωθεί με τον Χριστό μας; Καταργήσαμε τον εαυτό μας και το θέλω μας; Πήρε στο νου και στην καρδιά μας την θέση του “εγώ” ο Χριστός, ώστε να έχουμε ταύτιση γνώμης και άποψης μαζί Του; Ευλογημένος ο άνθρωπος εκείνος που αρνήθηκε τον εαυτό του και δέχθηκε μέσα του τον Ιησού Χριστό. Η πόρτα της Βασιλείας του Θεού είναι ανοικτή και τον αναμένει. Δυστυχισμένος δε, εκείνος ο άνθρωπος που επιλέγει να ζει αυτόνομα, χωρισμένος από τον Θεό, ακολουθώντας το δικό του θέλημα. Νομίζει ότι απολαμβάνει τώρα κάποια χαρά και ευτυχία, όταν όμως διαπιστώσει το οικτρό τέλος αυτής της πορείας, τότε συντετριμμένος θα κατανοήσει τους λόγους του Χριστού. Αλλά τότε θα τον αναμένουν φρικτοί δαίμονες στην πύλη της κολάσεως.


Αδελφοί μου, μακάριοι είναι όλοι εκείνοι που άκουσαν τους λόγους του Χριστού και τους ετήρησαν. Είθε όλοι μας να ανήκουμε σ’ αυτόν τον μακαρισμό του Κυρίου και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Διότι ναι μεν θα σηκώσουμε τον σταυρό μας σε αυτή την ζωή, αλλά θα συμβασιλεύσουμε μαζί Του στην αιώνια ζωή και στην απερίγραπτη χαρά του Παραδείσου. Αμήν.