Το μήνυμα των πρώτων λόγων του Ιησού Χριστού ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ 10/1/2021

62

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ 10/1/2021    

Το μήνυμα των πρώτων λόγων του Ιησού Χριστού

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αγαπητοί μου αδελφοί.

Με την σημερινή Ευαγγελική Περικοπή ο Ευαγγελιστής και Απόστολος Ματθαίος κλείνει τον κύκλο ομιλιών του, αποδεικνύοντας για τελευταία φορά, ότι ο Ιησούς της Ναζαρέτ, ο Υιός της Μαριάμ που γεννήθηκε σε μια σπηλιά της Βηθλεέμ και βαπτίσθηκε από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο στον Ιορδάνη ποταμό, χωρίς αμφιβολία είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας. Επομένως, να μην αναμένουμε άλλον, διότι στο πρόσωπο του Ιησού από τη Ναζαρέτ εκπληρώθηκαν όλα όσα έλεγαν οι Προφήτες για τον Μεσσία που θα λυτρώσει τον Ισραήλ και όλο τον κόσμο.

Σήμερα ο Απόστολος Ματθαίος μάς αναφέρει την προφητεία ενός μεγάλου προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης, του Ησαΐα, που ειπώθηκε προ 774 ετών. Σύμφωνα με αυτήν, όταν έλθει ο Μεσσίας θα τον αναγνωρίσετε διότι θα κατοικήσει στην περιοχή μεταξύ των ορίων της φυλής του Ζαβουλών και της φυλής του Ναφθαλείμ, που ήταν δύο από τους γιους του Πατριάρχη Ιακώβ. Ονομάζει μάλιστα την πόλη που θα μείνει ο Μέσσιας, Γαλιλαία των εθνών. Προφητεύει δε ότι εκεί ο Μεσσίας θα σκορπίσει παντού το φως Του και ο λαός αυτός που θα ζει τότε σε πνευματικά σκοτάδια, θα ξαναβρεί τον δρόμο της λυτρώσεως και της σωτηρίας του, διότι ο Μεσσίας είναι το Φως που ανατέλλει και σκορπίζει το σκοτάδι.

Ε! μας λέγει σήμερα ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Όσα προφήτευσε ο μεγάλος μας προφήτης ο Ησαΐας, σήμερα εκπληρώθηκαν στο πρόσωπο του Ιησού της Ναζαρέτ! Γιατί ο Ιησούς της Ναζαρέτ μόλις άκουσε ότι ο Ιωάννης ο Πρόδρομος παραδόθηκε στον Βασιλέα Ηρώδη και φυλακίσθηκε, αναχώρησε αμέσως από την περιοχή της Ιουδαίας και πήγε στην περιοχή της Γαλιλαίας. Όμως δεν έμεινε πλέον στην πόλη που μεγάλωσε, την Ναζαρέτ, αλλά πήγε στην Καπερναούμ, στην Γαλιλαία των εθνών, μια πολυεθνική πόλη παραθαλάσσια, που βρίσκεται μεταξύ των ορίων της Ζαβουλών και της Ναφθαλείμ.

Από την πόλη αυτή ξεκίνησε ο Ιησούς το κήρυγμά Του. Εκεί φανέρωσε στους Εβραίους, αλλά και σε όλους τους εθνικούς ειδωλολάτρες που κατοικούσαν στην Καπερναούμ και στην γύρω περιοχή, ένα νέο τρόπο ζωής, την αληθινή πίστη. Με τη ζωή και τα θαύματά Του, τους έδειξε ότι ο Ίδιος είναι το Φως και η Ζωή όλων των λαών που επιθυμούν να φύγουν από το σκοτάδι, να γλιτώσουν από την σκιά του θανάτου που πλανάται πάνω από όλους τους λαούς της γης.

Τα πρώτα λόγια του Μεσσία, του Χριστού ήταν τα εξής: «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των ουρανών». Η λέξη «μετανοείτε» είναι σύνθετη και αποτελείται από τις λέξεις «μετά» και «νους». Όπως και η λέξη «προνοώ» είναι πάλι σύνθετη λέξη και αποτελείται από το «προ» και τον «νου». Όποιος δεν προ-νοεί, αυτός μετά-νοεί. Έτσι η ανθρωπότητα και ο κάθε ένας από εμάς, επειδή δεν προ-νοήσαμε, οδηγηθήκαμε στο σκοτάδι. Χάσαμε τον δρόμο μας και πλανηθήκαμε στα σοκάκια της αμαρτίας και της άσωτης ζωής, που γεννούν την θλίψη, την πίκρα, τον πόνο, τους πολέμους και τελικά τον θάνατο.

Έρχεται τώρα ο Μεσσίας, ο Ιησούς της Ναζαρέτ, ο αναμενόμενος Χριστός, ο Σωτήρας μας, δείχνοντάς μας τον δρόμο της ζωής, της αθανασίας, της ειρήνης και της ευτυχίας και φωνάζει προς όλους μας «Μετανοείτε». Άνθρωποι υποφέρετε και θα συνεχίζετε να υποφέρετε, διότι στην ζωή σας δεν προνοήσατε σωστά, επιλέξατε το σκοτάδι αντί του φωτός, τον πόλεμο αντί της ειρήνης, τον θάνατο αντί της ζωής. Αλλάξτε λοιπόν νου, μυαλό, σκέψη, αποφάσεις, τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει μετάνοια. Αλλαγή νοός. Αλλαγή τρόπου ζωής και συμπεριφοράς. Αλλάξτε τώρα, διότι πλησιάζει η ημέρα της Βασιλείας των Ουρανών. Ο γλυκύς Παράδεισος που έκλεισε της πόρτες του, τώρα τις ανοίγει και πάλι για να σας υποδεχθεί. Αλλά δεν μπορεί να σας δεχθεί έτσι όπως είστε, γι’ αυτό αλλάξτε, μετανοείστε.

Αδελφοί μου, τα λόγια του Μεσσία, του Κυρίου και Σωτήρα μας, του Υιού της Παρθένου Μαριάμ, άγγιξαν τις καρδιές εκατοντάδων, χιλιάδων και εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι άγιοι άνθρωποι που βλέπουμε στις εικόνες των ιερών ναών μας, είναι όλοι αυτοί που οι λόγοι του Ιησού Χριστού άγγιξαν τις καρδιές τους, γι’ αυτό μετανόησαν, άλλαξαν νου, σκέψεις, χαρακτήρα, αποφάσεις, τρόπο ζωής και ακολούθησαν για πάντα στην καθημερινή ζωή τους, τον Χριστό μας, τον Σωτήρα, τον αναμενόμενο και προφητευόμενο από τους αγίους Προφήτες Μεσσία. Γι’ αυτό και απολαμβάνουν τώρα την χαρά της Βασιλείας των Ουρανών.

Ερωτώ λοιπόν εσένα αδελφέ μου κι εσένα αδελφή μου: Ο ερχομός του Ιησού Χριστού και η φωνή Του, άγγιξε ποτέ τις χορδές της καρδιάς σου; Άλλαξες νου; Άλλαξες τρόπο ζωής ή συνεχίζεις να ζεις κοσμικά  όπως όλοι οι άνθρωποι που δεν δέχθηκαν τον Ιησού ως τον Μεσσία και Σωτήρα της ανθρωπότητος;

Εάν τις καρδιές μας, αδελφοί μου, δεν τις άγγιξε ακόμη η ισχυρή φωνή του Ιησού Χριστού, έρχεται σήμερα για μια φορά ακόμη ο μαθητής του Ιησού, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μέσα από την σημερινή Ευαγγελική περικοπή να εκπέμψει ένα ακόμα σωτήριο μήνυμα αλλαγής νοός, τρόπου σκέψης και ζωής. Έρχεται να μας θυμίσει ότι η κοσμική ζωή και η αμαρτία  οδηγούν στον πόνο, στην δυστυχία και στον θάνατο.

Για όσους ποθούν μια νέα ζωή που διαπνέεται από χαρά, ευτυχία, γαλήνη και αθανασία, δεν υπάρχει άλλη οδός Σωτηρίας από αυτή που μας δίδαξε ο Χριστός. Είναι η οδός της ειλικρινούς μετανοίας, που οδηγεί στην πόρτα της Βασιλείας των Ουρανών

Αδελφοί μου, ας ακούσουμε τον Ευαγγελιστή Ματθαίο που πρώτος εκείνος γνωρίζοντας τον Μεσσία του κόσμου, μετανόησε και τον ακολούθησε. Αυτό ας κάνουμε και όλοι εμείς. Ας αφήσουμε την πόρτα της καρδιάς μας ανοιχτή, για να εισέλθει σε αυτήν ο Βασιλεύς των Βασιλέων και ο Κύριος των Κυρίων και να την γεμίσει από φως, ζωή, χαρά και ειρήνη. Μια νέα ζωή θα ξεπροβάλλει εμπρός μας που θα μας οδηγήσει εμάς και τις οικογένειές μας στην Βασιλεία των Ουρανών. Αμήν, γένοιτο.