Το μήνυμα της Κυριακής των Απόκρεω ΚΥΡΙΑΚΗ 7/3/2021

65

 Το μήνυμα της Κυριακής των Απόκρεω.

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αγαπητοί μου αδελφοί.

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα που οι χριστιανοί τρώνε κρέας. Γι’ αυτό και η Κυριακή αυτή ονομάζεται Κυριακή των Απόκρεω, επειδή από αύριο καλούμαστε όλοι μας να απέχουμε από το κρέας (Αποκριά =  αποχή από κρέας) έως και το Μεγάλο Σάββατο. Φυσικά οι ασθενείς εξαιρούνται, αφού όμως πρώτα μιλήσουν με τον Πνευματικό τους και λάβουν την σχετική ευλογία. Γιατί όμως ξεκινά από αύριο η αποχή μόνο από το κρέας, ενώ η γενική νηστεία ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα; Αυτό το θέμα θα δούμε εν συντομία σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί.

Όλη αυτή την εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας, η εντολή του Θεού είναι να τρώμε απ’ όλα τα αγαθά που έχει η γη μας. Ένα μόνο αγαθό δεν θέλει ο Θεός να φάμε, το κρέας. Γιατί μάς ζητά αυτό ο Θεός μας; Το ζητά για να μας υπενθυμίζει μια εντολή που είχε δώσει πριν χιλιάδες χρόνια στους πρώτους ανθρώπους που έπλασε μέσα στον Παράδεισο, τον Αδάμ και την Εύα. Τι τους είχε πει; «Να φάτε απ’ όλα τα αγαθά της γης, εκτός από ένα. Δεν θέλω να φάτε τον καρπό αυτού του δέντρου». Οι Άγιοι Πατέρες και μάλιστα ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, αναφέρουν ότι ο καρπός του δέντρου αυτού δεν ήταν μήλο, αλλά το σύκο.

Φυσικά δεν έχει σημασία το τι είδους φρούτο ήταν ο απαγορευμένος καρπός. Σημασία έχει ποια ήταν η εντολή και το θέλημα του Θεού και εάν ο άνθρωπος εφήρμοσε το θέλημα του Θεού ή έκανε το δικό του θέλημα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος έκανε το θέλημά του και δεν υπήκουσε στον Θεό. Εξαιτίας αυτής λοιπόν της ανυπακοής, που δείχνει τον εγωισμό του Αδάμ και της Εύας, αφού κάνουν το δικό τους θέλημα και όχι αυτό που θέλησε ο Θεός, βρέθηκε τελικά ο άνθρωπος αμέσως εκτός Παραδείσου. Την ζωή εκτός του Παραδείσου την γευόμαστε όλοι μας καθημερινά. Γευόμαστε δε και το πικρότερο αποτέλεσμα της ανυπακοής μας, που είναι ο θάνατος.

Έρχεται και σήμερα αδελφοί μου ο άγιος Θεός μας να δει εάν τελικά αποβάλαμε το εγώ μας και το θέλημά μας και αν έχουμε αποφασίσει να εφαρμόζουμε το θέλημα του Θεού στην καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό μας θέτει μια παρόμοια εντολή. Δηλαδή, φάτε αυτή την εβδομάδα ό,τι θέλετε. Ως Θεός και Κύριός σας δεν θέλω όμως να φάτε κρέας. Τι θα κάνουμε τελικά; Εμείς όλοι που αγαπάμε τον Κύριό μας και θέλουμε να εισέλθουμε και πάλι στον Παράδεισο, θα κάνουμε το δικό μας θέλημα τρώγοντας κρέας ή θα υπακούσουμε στο θέλημα και στην φωνή του Θεού μας;

Το μήνυμα της σημερινής Κυριακής των Απόκρεω είναι ένα: Υπακοή στο θέλημα και στην φωνή του Θεού ή θα κάνουμε το δικό μας θέλημα; Άνθρωπε έχεις να διαλέξεις την υπακοή που οδηγεί τον Παράδεισο ή την παρακοή που επιφέρει την κόλαση. Είθε να διαλέξουμε το πρώτο, την αγία υπακοή που θα φέρει και τη σωτηρία μας. Αμήν.