Εκδρομή στο μοναστήρι του Τρικόρφου

1807

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Το Μοναστήρι που σε γαληνεύει και ο Γέροντας Νεκτάριος που με το ροκ παλιά και με το Youtube σήμερα, προσελκύει νέους στον Χριστιανισμό!

Η «Πολιτεία» πέρασε την πύλη του «Μοναστηριού παπαροκάδων» όπως πολλοί το αποκαλούν ακόμα, αλλιώς της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ, στο Τρίκορφο Φωκίδας.

Το Μοναστήρι με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες. Ένα καμπαναριό μοναδικό που εγκαινιάστηκε στις 15 Αυγούστου του 1993 και από τότε, κάθε πέντε χρόνια, την ίδια μέρα, 400 πιστοί ανεβαίνουν για να χτυπήσουν ταυτόχρονα τα σήμαντρα με το χέρι.

Ο Γέροντας και ιδρυτής της Μονής, Νεκτάριος Μουλατσιώτης, μας υποδέχτηκε με χαμόγελο και μια μεγάλη αγκαλιά. Όπως υποδέχεται όλους τους πιστούς, σ’ αυτόν τον χώρο, που με το που περάσεις την πύλη του νιώθεις σαν να εισέρχεται στον πραγματικό παράδεισο!

Σε κυριεύει αμέσως η αύρα που γαληνεύει την ψυχή σου και ως εκ θαύματος, τα προβλήματα, οι σκέψεις και κάθε τι αρνητικό, είναι σαν να έμεινε έξω απ’ την πόρτα…! 35 νέοι Μοναχοί συνυπάρχουν αρμονικά μαζί με τα ελάφια, τις καμήλες και τα παγώνια τα οποία φροντίζουν ανελλιπώς. Συνυπάρχουν επίσης με έναν σκύλο τύπου μολοσσό, κατάλευκο, αρκετά ακόμα τετράποδα – φίλους του ανθρώπου, αλλά και δεκάδες γάτες που περιφέρονται στο Μοναστήρι.

Η απεριόριστη θέα στον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, ως την γέφυρα και πιο πέρα, ναι μεν σε ενθουσιάζει, αλλά για έναν ανεξήγητο λόγο δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον και το βλέμμα σου. Αντίθετα, αυτό μένει «καρφωμένο» εντός της Μονής.

Στην εκκλησιά, στον κήπο με το ομοίωμα του Γολγοθά και τον τάφο του Ιησού, όπου από πάνω του κρέμονται σταυροί και χαρτάκια με προσευχές και τάματα, που μένουν στο ίδιο σημείο όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κανείς να τα αγγίζει.

Πιο κάτω, είναι και η Ι.Μ. Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Φανουρίου, με 20 Μοναχές, που επίσης σημειώνει ρεκόρ επισκεψιμότητας!

ΑΝΑΡΡΙΘΜΗΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ, ΠΟΛΛΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ…

Μιλώντας με τον Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη, το πρώτο μου ερώτημα ήταν:

  • Βλέπω πολύ κόσμο εδώ. Υπάρχει πράγματι αυξημένη επισκεψιμότητα;

Και η απάντηση του: «Αυτό που με συγκίνησε, και φέτος, ήταν το πλήθος των προσκυνητών αλλά πάνω απ’ όλα το πνευματικό τους ενδιαφέρον. Έρχονται εδώ όχι για τουρισμό. Έρχονται για μιλήσουν, να ανοίξουν την ψυχή τους, να μιλήσουν για τα προβλήματα τους, να γιατρευτούν από τα όσα τους ταλαιπωρούν».

  • Και είναι πολλοί αυτοί οι προσκυνητές;

Αμέτρητοι! Καθημερινά η πύλη ανοίγει και υποδεχόμαστε συνεχώς πιστούς. Όλη μέρα! Ζευγάρια, μοναχικοί άνθρωποι, και οικογένειες ολόκληρες.

  • Και νέοι;

Ίσως αυτό είναι το ακόμα πιο συγκινητικό. Διότι τα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, έρχονται από παντού και κατακλύζουν το Μοναστήρι μας. Προσέρχονται με ευλάβεια και πίστη, με διάθεση να μιλήσουν για όσα τους απασχολούν, ακόμα και για απορίες, για ζητήματα που τους εμποδίζουν να δουν πιο «καθαρά» την όλη εικόνα της ζωής.

ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ

Οι 35 Μοναχοί δεν είναι άνθρωποι που απέτυχαν σε κάτι και κατέφυγαν στη Μονή ως μια εναλλακτική της επιβίωσης. Είναι όλοι τους, και οι 35, νέοι σε ηλικία και με πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης. Ένας εξ αυτών, από την Κρήτη, τράβηξε το ενδιαφέρον μας κάνοντας μια συζήτηση μαζί του που δεν θέλαμε να τελειώσει. Σπουδαγμένος στο αντικείμενο ηλεκτρονικών υπολογιστών, ξέρει τα πάντα περί τεχνολογίας, ίντερνετ. Αλλά όλα αυτά φάνηκε να τα θεωρεί ήσσονος σημασίας μπροστά στην Αποστολή του, στην υπηρεσία του Χριστού.

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

Φυσικά η εξομολόγηση είναι αναπόσπαστο τμήμα της επίσκεψης, εάν το θέλει ο προσκυνητής. Αλλά για όποιον συνήθως δυσκολεύεται σε αυτό, εκεί σίγουρα τον κάνει το περιβάλλον και η βαθύτερη επικοινωνία με τους Μοναχούς, να το πράξει ανεμπόδιστα και αβίαστα.

Η ΔΙΑΜΟΝΗ

Πολλοί από τους επισκέπτες ζητούν να διαμείνουν. Έστω για μια νύχτα μόνο. Ακόμα και οικογένειες. Παλιά αυτό συνέβαινε. Τώρα όμως η χωρητικότητα είναι περιορισμένη λόγω της αύξησης του αριθμού Μοναχών. «Παλιά ήμασταν τέσσερις Μοναχοί, τώρα 35. Δεν υπάρχει χώρος», μας λέει ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης.

ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΚ ΣΤΟ YOUTUBE

Φυσικά και ρωτήσαμε για την εποχή των «παπαροκάδων».

Οι «Παπαροκάδες» επιχείρησαν να μιλήσουν τη «γλώσσα των νέων» του 2000, και το πέτυχαν. Η επίσημη ονομασία του συγκροτήματος ήταν «Ελεύθεροι». Είχαμε δημιουργήσει αυτό το συγκρότημα με εντολή και την Ευλογία του Μακαριστού Χριστόδουλου, προκειμένου να επικοινωνήσουμε με τους νέους. Να μιλήσουμε για τη Νέα Εποχή, για τα προβλήματα τους, να τους δείξουμε την Διέξοδο της Πίστης», μας λέει ο Γέροντας Νεκτάριος.

Προσθέτοντας ότι: «Αυτό το συγκρότημα, πια, ανήκει στο παρελθόν. Τώρα το Ιεραποστολικό μας έργο συνεχίζεται με ποικίλους άλλους τρόπους». Πράγματι, το κανάλι στο youtube έχει τον εντυπωσιακό αριθμό των 211 χιλιάδων συνδρομητών, με εκατοντάδες χιλιάδες views σε κάθε βιντεάκι!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης επικοινωνεί μέσω ίνερνετ έχοντας λογαριασμούς στο Youtube και σε όλα τα social media. Δείτε τις Διευθύνσεις:

YouTube: https://www.youtube.com/GeronNektarios

Blog Γέροντας Νεκτάριος:http://gerontasnektarios.gr

Facebook: http://facebook.com/GerontasNektarios

Twitter: http://twitter.com/GeronNektarios

Instagram: http://instagram.com/geronnektarios

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ

Δεν σταματάς να φωτογραφίζεις. Ολόκληρη Έκθεση δημιουργείς με μια σου επίσκεψη στο Μοναστήρι του Τρικόρφου Φωκίδας.

δας.

2 2
3 1
4 2
7 2
8 3
10
IMG 3554
IMG 3557
IMG 3563
γενικεσ 1
γενικεσ 2
γενικεσ 3
γενικεσ 4
γενικεσ 5
γενικεσ 6
γενικεσ 7
γενικεσ 10
γενικεσ 11
γενικεσ 12
γενικεσ 13

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0021 3

Πηγή άρθρου: ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ