Ο Γέροντας Νεκτάριος με συνοδεία πατέρων για προσκύνημα στη νήσο Λήμνο

2131

Στο νησί των ανέμων, την «Ανεμόεσσα» όπως την αποκαλεί ο Όμηρος, τη Λήμνο, βρέθηκε για λίγες ημέρες για προσκύνημα, ο Γέροντας Νεκτάριος συνοδευόμενος από πατέρες της Ιεράς Μονής.

Η εκκλησιαστική ιστορία της Λήμνου είναι μεγάλη μιας και είναι από τις αρχαιότερες στον ελλαδικό χώρο. Ήδη από τον 4 αιώνα μ.Χ. ο Επίσκοπος Ηφαιστίας Λήμνου Στρατήγιος και Άγιος της Εκκλησίας μας, μετείχε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Όμως σήμερα λίγα είναι τα ιερά προσκυνήματα του νησιού, έπειτα από την περίοδο της λατινοκρατίας και εν συνεχεία από την κατάκτηση του νησιού από τους Οθωμανούς.

Ο Γέροντας Νεκτάριος με τη μικρή συνοδεία του, τις ημέρες αυτές έτυχαν μεγάλης και θερμής φιλοξενίας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεο Γ΄, αλλά και παραυρέθηκαν στο νησί τις ημέρες που εόρταζε τον πολιούχο και προστάτη του, Άγιο Σώζων, που τιμάται από την εκκλησία μας στις 7 Σεπτεμβρίου.

Επισκέφθηκαν τον Σεβ. Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου πήραν την ευλογία του και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα πνευματικά θέματα.

Ανήμερα της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος λειτούργησε στο χωριό Παναγία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό και έδωσε την ευλογία του στον Γέροντα Νεκτάριο να κηρύξει το θείο λόγο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης ξενάγησε σε κοντινή περιοχή τον Γέροντα Νεκτάριο και τους πατέρες στο προσκύνημα του Αγίου Χαραλάμπους, σε άλλα όμορφα εξωκλήσια της περιοχής καθώς και σε μέρη με θέα το νησί της Ίμβρου.

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου το πρωί ο Γέροντας Νεκτάριος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Μύρινας, όπου κήρυξε και το θείο λόγο, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μ. Λήμνου Αρχιμ. Ιερώνυμο Σχίζα και τον Αρχιμ. Ισαάκ Ιγγλέζο.

Τις ημέρες που έμειναν στο νησί της Λήμνου επισκέφθηκαν και προσκύνησαν τον πολιούχο και προστάτη του νησιού Άγιο Σώζων, στο εκκλησάκι που βρίσκεται έξω από το χωριό της Φυσίνης, αλλά και στο αγίασμά του που βρίσκεται δίπλα από τη θάλασσα, την Παναγία Κακαβιώτισσα που είναι η μοναδική εκκλησία στον κόσμο χωρίς σκεπή, το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη μικρή νησίδα Πούντα, την Παναγία στην Τρυγή μικρό εξωκλήσι που είναι μετόχι της Ι.Μ. Σιμωνόπετρας, στη Μονή Αγίας Σωτήρας γνωστή και ως Αλεξόπυργος, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι, τον Άγιο Ιωάννη στον Κάσπακα, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Κότσινα, όπου στην είσοδο του ναού υπάρχει υπόγεια σήραγγα που οδηγεί στο αγίασμα, καθώς και σε άλλα προσκυνήματα και εξωκλήσια του νησιού, στο κάστρο της Λήμνου που είναι και το μεγαλύτερο του Αιγαίου, στο αρχαίο θέατρο της Ηφαιστίας, στην παραδοσιακή αγορά της Μύρινας κ.α.

Συγκινητική στιγμή έξω από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, όπου βρίσκεται το άγαλμα της Μαρούλας της ηρωίδας του νησιού μόλις 18 ετών που εξαιτίας της σώθηκε το νησί της Λήμνου από επίθεση των Τούρκων με αρχηγό τον Σουλεϊμάν Πασά το 1478. Ο Γέροντας Νεκτάριος θέλοντας να ευχαριστήσει την Ηρωίδα και να αποτίσει φόρο τιμής, φίλησε το χέρι της. Συνομιλώντας της επομένη ημέρα με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο του ανέφερε το περιστατικό και του εξέφρασε την πικρία του: «Σήμερα τα κορίτσια αυτής της ηλικίας τα ενδιαφέροντά τους είναι εντελώς διαφορετικά».