Βιογραφικό

Αρχιμανδρίτης-Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης

Ο Νεκτάριος Μουλατσιώτης (κατά κόσμον Γεώργιος) γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1957 στην Αθήνα. Μετά τα πρώτα γράμματα στην Ηλιούπολη Αθηνών συνέχισε τις εγκύκλιες σπουδές του στο High School στο Ντητρόιτ – Ανν Άρμπορ (Detroit – Ann Arbor) των Η.Π.Α. Έπειτα, το έτος 1977 έλαβε το πτυχίο από την Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών. Εν συνεχεία το έτος 1986 έλαβε το πτυχίο από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας.

Μετά την περάτωση των σπουδών του, εργάσθηκε για κάποια χρόνια, από το 1979 έως το 1990, στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως Δάσκαλος, σε διάφορα Δημοτικά Σχολεία.

Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και υπηρέτησε στο πυροβολικό σώμα του ελληνικού στρατού, από τον Σεπτέμβριο του 1977 έως τον Νοέμβριο του 1979.

Στις 9 Απριλίου 1981, εκάρη ρασοφόρος μοναχός σε ηλικία 24 ετών στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας και στις 10 Μαΐου 1981 εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός από τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο και έλαβε το όνομα Νεκτάριος. Στις 26 Ιουλίου του ίδιου έτους (1981), χειροτονήθηκε διάκονος από τον ίδιο Μητροπολίτη (κ. Αμβρόσιο) στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου. Στις 15 Απριλίου 1984, χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη, από τον μακαριστό Μητροπολίτη Πειραιώς κυρό Καλλίνικο, κατ’ εντολή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς.

Ο Γέροντας Νεκτάριος κατέχει το πτυχίο Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Από το 1975, σε ηλικία 18 ετών ανέπτυξε έντονη κατηχητική δράση στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στις ενορίες Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Ηλιουπόλεως. Παράλληλα διατελούσε ως κατηχητής και στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης, στις ενορίες Αγίας Βαρβάρας Π. Φαλήρου και Κοιμήσεως Θεοτόκου Αργυρουπόλεως. Όλα αυτά τα χρόνια διετέλεσε το κατηχητικό έργο με μεγάλη επιτυχία.

Κατόπιν υπηρέτησε ως κληρικός στις Ιερές Μητροπόλεις Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων και Σιδηροκάστρου, ως ιεροκήρυκας, Προϊστάμενος Ιερών Ναών, Διευθυντής Νεότητας, Υπεύθυνος ενοριακών νεανικών κέντρων και αρχηγός Μητροπολιτικών κατασκηνώσεων.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ξεκινούν να κυκλοφορούν κασέτες με ομιλίες και ορθόδοξα κηρύγματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα. Το έτος (1983), ίδρυσε την εφημερίδα «Ορθόδοξη Μαρτυρία» όπου στην συνέχεια εξελίχθηκε σε ένα πολυσέλιδο εκκλησιαστικό περιοδικό. Το 1984 κυκλοφορεί το πολυδιαβασμένο βιβλίο με τίτλο «Πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας;» το οποίο έγινε best Seller.

Ο Γέροντας Νεκτάριος, όλα αυτά τα χρόνια, ανέπτυξε έντονη και ζωηρή αντιαιρετική δράση, για την οποία διώχθηκε κατ’ επανάληψη από αιρετικούς και κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, χωρίς όμως ποτέ να καταδικασθεί. Επίσης, επί σειρά ετών παρακολούθησε τα αντιαιρετικά μαθήματα του π. Αντωνίου Αλεβιζόπουλου.

Το 1984, ο Γέροντας Νεκτάριος ίδρυσε την Ορθόδοξη Ιεραποστολική Αδελφότητα «Ο Άγιος Αυγουστίνος» με έδρα την Ηλιούπολη Αθηνών, η οποία εργάζεται με ποικίλλες δραστηριότητες πνευματικού, ιεραποστολικού, κοινωνικού, εθνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Κατά το ίδιο έτος (1984) ξεκίνησε τη δημιουργία των χριστιανικών νεανικών κατασκηνώσεων στο Τρίκορφο Φωκίδος, με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Φωκίδος κυρού Χρυσοστόμου.

Επίσης, υπήρξε πρωτοστάτης και ενεργό μέλος του Συλλόγου Ανεγέρσεως Ιερού Ναού Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Ηλιουπόλεως, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το 1986 ξεκινά μια κηρυκτική δράση για μια δεκαετία περίπου έως το 1996 στους Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού. Δέχεται προσκλήσεις από τις Ελληνικές Ορθόδοξες Κοινότητες της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Γερμανίας, όπου με την ευλογία των τοπικών Αρχιερέων κηρύττει και μιλά για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα.

Το 1990 με την άδεια και ευλογία του μακαριστού τότε Μητροπολίτου Φωκίδος κυρού Αθηναγόρα, ξεκινά στο Τρίκορφο Φωκίδος την ανέγερση του Ιερού Ανδρώου Ησυχαστηρίου επ’ ονόματι των Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, όπου αναλαμβάνει καθήκοντα Ηγουμένου. Ένα χρόνο αργότερα, το 1991, με την ευλογία του ιδίου Μητροπολίτου ξεκινά την ανέγερση του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου επ’ ονόματι των Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου ως Πνευματικός Πατήρ της γυναικείας αδελφότητος.

Το 1993 με έμπνευσή του, ανεγείρεται εντός του Ιερού Ανδρώου Ησυχαστηρίου το μεγαλύτερο ανά τον κόσμο καμπαναριό, με 400 σήμαντρα και 62 καμπάνες, το οποίο αποτελεί «αναβίωση» του θρυλικού καμπαναριού της Αγίας Σοφιάς Κωνσταντινουπόλεως.

Το 1997, εκλέγεται πρόεδρος της «Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνος κατά της Συνθήκης Σένγκεν». Κατά το ίδιο έτος, ο Γέροντας Νεκτάριος αποστέλλει μια επιστολή προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Σεραφείμ και προς όλα τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, για τη Συνθήκη του Σένγκεν και το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα (γεγονότα που πλέον βιώνουμε σήμερα).

Από το 1997 έως και σήμερα αρθρογραφεί σε εφημερίδες, σε ειδησεογραφικές και εκκλησιαστικές ιστοσελίδες με σκοπό να προσφέρει πνευματική καθοδήγηση και να διαδοθεί ο λόγος του Κυρίου.

Τον Ιούνιο του 2000, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος, τον διόρισε ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής για τη «λαοσύναξη» στην Αθήνα, για το θέμα των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων.

Στα τέλη του 2000, με την ευλογία του μακαριστού Μητροπολίτου Φωκίδος κυρού Αθηναγόρα και την προτροπή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστoδούλου, ο Γέροντας Νεκτάριος θα προχωρήσει στη συγκρότηση του μουσικού σχήματος με το όνομα «Ελεύθεροι». Από το 2000 έως και το 2004 δέχεται προσκλήσεις από διάφορα μέρη της Ελλάδος (Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Αγρίνιο κ.α.) καθώς και του εξωτερικού όπου πραγματοποίησε μουσικές συναυλίες με τους «Ελεύθερους». Η μεγαλύτερη συναυλία πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο με συμμετοχή κυρίως νέων άνω των 80.000.

Από το 2000 έως και το 2004 εκτός από τα καθήκοντά του ως Ηγούμενος και Πνευματικός Πατέρας, συνεχίζει τις ομιλίες σε διαφόρους ιερούς ναούς που τον καλούν αλλά και στις χριστιανικές κατασκηνώσεις που δημιούργησε στο Τρίκορφο Φωκίδος. Την ίδια περίοδο επίσης, από το 2000 έως και το 2011 θα επισκεφθεί αρκετές φορές την Κύπρο έπειτα από προσκλήσεις που δέχθηκε για να κηρύξει το λόγο του Χριστού.

Η αγάπη του Γέροντα Νεκταρίου και ταυτόχρονα η αγωνία του για το μέλλον της νεολαίας μας, τον έκαναν να προχωρήσει σε ένα βήμα ακόμα πιο πέρα, όπου το 2000 το Ιερό ανδρώο Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ, πρωτοπορεί για τα εκκλησιαστικά δεδομένα της εποχής και φτιάχνει μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο (www.freemonks.gr) για την άμεση επικοινωνία με τους νέους και την κατήχησή τους διαδικτυακά.

Από το 2001, έως και σήμερα, ο Γέροντας Νεκτάριος ως Ιεροκήρυκας εκφωνεί ομιλίες μια φορά το μήνα στους Ιερούς Ναούς Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως και Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Πεύκης. Επίσης ομιλεί περιστασιακά σε διάφορες Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού με την ευλογία των οικείων Αρχιερέων.

Από το 2002 έως το 2006 είχε τηλεοπτική εκπομπή στο «Κανάλι 10» του Γιώργου Τράγκα, όπου πραγματοποιούσε μια φορά την εβδομάδα μια σειρά ομιλιών κυρίως με πνευματικά αλλά και κοινωνικά θέματα.

Το 2003 έως το 2006 ο Γέροντας Νεκτάριος πρωτοπορεί ακόμα μια φορά για τα εκκλησιαστικά δεδομένα. Δημιουργεί ραδιοφωνική εκπομπή στο μεγαλύτερο νεανικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αττικής «Geronimo Groovy». Η ραδιοφωνική αυτή εκπομπή που ήταν αποκλειστικά για τους νέους είχε πολύ μεγάλη απήχηση.

Στις 23 Ιανουαρίου 2006 διορίζεται ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πενταγιών από τον Μητροπολίτη Φωκίδος κυρό Αθηναγόρα.

Στις 25 Ιουνίου 2009 μετατέθηκε ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Παλαιοξαρίου Φωκίδος.

Στις 6 Νοεμβρίου 2009 ο Γέροντας Νεκτάριος, δημιούργησε το διαδικτυακό ορθόδοξο κανάλι στην πλατφόρμα του YouTube με την ονομασία «Geron Nektarios» (https://www.youtube.com/GeronNektarios). Σκοπός του ήταν να κάνει έναν διαδικτυακό άμβωνα που θα φτάνει στα πέρατα της οικουμένης. Αυτή τη στιγμή στο κανάλι «Geron Nektarios» υπάρχουν πάνω από 500 ομιλίες του Γέροντα και προσμετρά πάνω από 16 εκατομμύρια προβολές.

Την περίοδο του 2011 συμμετέχει ως οργανωτικό μέλος στην «Πανελλήνια Κληρικολαϊκή Επιτροπή Αγώνος» κατά της κάρτας του πολίτη και της ανελεύθερης ηλεκτρονικής διακυβερνήσεως της αντιχριστιανικής Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Ταυτόχρονα συνεχίζει ως ηγούμενος να ομιλεί στις τακτικές εβδομαδιαίες συνάξεις μοναχών και λαϊκών στο Ιερό Ανδρώο Ησυχαστήριο του Τρικόρφου. Οι ομιλίες και τα κηρύγματά του, που αναρτώνται στο προσωπικό του ιστολόγιο (www.gerontasnektarios.gr), καταρτίζουν και ενισχύουν πνευματικώς χιλιάδες λαού. Σήμερα αριθμεί πάνω από 2.500.000 επισκέπτες.

Στις 24 Οκτωβρίου 2014 ο Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος διορίζει τον Γέροντα Νεκτάριο Αρχιερατικό Επίτροπο της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ευπαλίου – Ποτιδανείας.

Στις 19 Ιουνίου 2015, ο Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, αναθέτει επιπλέον στον Γέροντα Νεκτάριο καθήκοντα «συντονιστή του όλου έργου της φιλανθρωπίας, της ποιμαντικής και πνευματικής ανασυγκροτήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος».

Επίσης, στις 19 Ιουλίου 2015, ο Γέροντας Νεκτάριος χειροθετείται υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος και ενθρονίζεται επίσημα ως «πρώτος και ισόβιος Καθηγούμενος και Πνευματικός Πατήρ του Ιερού Ανδρώου Ησυχαστηρίου Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ, στο Τρίκορφο Φωκίδος. Την 1η Σεπτεμβρίου 2015 με απόφαση του Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, τοποθετείται και κατόπιν διορίζεται ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος.

Τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος τον καθιστά «Υπεύθυνο Υπηρεσιών Αντιαιρετικής Δράσεως, Συνάξεων και Επιμορφώσεως των εφημερίων», «Υπεύθυνο της Επιτροπής αξιολογήσεως και εγκρίσεως Αγιογραφιών στους Ιερούς Ναούς», «Μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου Ενοριών της Μητροπόλεως», «Μέλος Γνωμοδοτικού Συμβουλίου – Γεροντίας για υποψηφίους κληρικούς και απονομής οφφικίων», καθώς και «βοηθό κατηχητικού έργου στις συνάξεις νέων 18 – 35 ετών».

Την 1η Οκτωβρίου 2016 ο Σεβ. Μητροπολίτης Φωκίδος, μεταθέτει τον Γέροντα Νεκτάριο εκ της ενορίας του Παλαιοξαρίου και τον διορίζει ως Ιερατικό Προϊστάμενο του εν Αμφίσση Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Στις 4 Οκτωβρίου 2016, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εγγράφεται στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία Εκλογίμων.

Από το 2015 έως και σήμερα (2021) ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, είναι

Καθηγούμενος του Ιερού Ανδρώου Ησυχαστηρίου Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και

Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο Φωκίδος, Πνευματικός Πατήρ του Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Δωρίδος, καθώς και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος.

Από τη θέση αυτή συνεχίζει να ομιλεί στις συνάξεις μοναχών, μοναζουσών και λαϊκών στο

Ιερό Ανδρώο Ησυχαστήριο του Τρικόρφου, καθώς και σε Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, αλλά και σε άλλες Ιερές Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας, όπου τον προσκαλούν για πνευματικές ομιλίες.

Ο Γέροντας Νεκτάριος έχει τιμηθεί κατά συρροή από Συλλόγους και φορείς ανά το πανελλήνιο με διακριτικά μετάλλια και βραβεία, για την εν γένει προσφορά του στο Έθνος και στην Εκκλησία.

Ο Γέροντας Νεκτάριος όλα τα αυτά χρόνια επέδειξε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο

σε όλες τις Ιερές Μητροπόλεις που διακόνησε μέχρι και σήμερα. Ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, συμμετέχει και στηρίζει το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και συνδράμει ενεργά, μέσω διαφόρων δράσεων, στην ανακούφιση των συνανθρώπων της τοπικής Εκκλησίας που έχουν ανάγκη.

Ο Γέροντας Νεκτάριος έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στον εκκλησιαστικό χώρο ξεκινώντας από την δεκαετία του 1980, όπου το 1984 κυκλοφόρησε το πολυδιαβασμένο βιβλίο με τίτλο «Πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας;» το οποίο έγινε best seller. Έχει συγγράψει πάνω από 15 βιβλία με ορθόδοξο χριστιανικό περιεχόμενο.

Πιο συγκεκριμένα στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται τα κάτωθι βιβλία:

[1] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας,1η εκδοση,Αθήνα,1984.

[2] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Παπουλάκος: Ο Άγιος της Πελοποννήσου, Εκδ.Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ, Τρίκορφο Φωκίδος, Δεκέμβριος 2006,σελ.199.

[3] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Ποθώ την αγιότητα, πως και που θα τη βρω; Ιερό Ανδρώο Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ, Ιανουάριος 2017,σελ 195.

[4] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Ιησούς ο έρωτας της καρδιάς μου, Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου Τρικόρφου Φωκίδος,Μάρτιος 2009,σελ.224.

[5] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Ο διωγμός και οι διώκτες του μοναχισμού, Εκδ.Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ, Τρίκορφο Φωκίδος,1983,σελ.139.

[6] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Πως λύνονται τα μάγια και πως δεν θα μας πιάνει το μάτι, Εκδ.Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ, Τρίκορφο Φωκίδος,1995,σελ.56

[7] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Κυριακοδρόμιο τόμος Α΄,Ιερό Ανδρώο Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ, Τρίκορφο Φωκίδος,Σεπτέμβριος 2018,σελ282.

[8] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Κυριακοδρόμιο τόμος Β΄, Ιερό Ανδρώο Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ, Τρίκορφο Φωκίδος,Απρίλιος 2020,σελ.316.

[9] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Κυριακοδρόμιο τόμος Γ΄, Ιερό Ανδρώο Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ, Τρίκορφο Φωκίδος,Μάρτιος 2021,σελ.368.

[10] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Σύγχρονος Γεροντικός Λόγος τόμος Α΄, Εκδ.Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ, Τρίκορφο Φωκίδος,2012,σελ.302.

[11] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Σύγχρονος Γεροντικός Λόγος τόμος Β΄, Εκδ.Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ, Τρίκορφο Φωκίδος,Ιουνίος 2018,σελ.350.

[12] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Σύγχρονος Γεροντικός Λόγος τόμος Γ΄, Εκδ.Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ, Τρίκορφο Φωκίδος,Ιανουάριος 2021,σελ.320.

[13] Ιεροδιάκονος Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Ένας υπόδικος του αιώνα μας, Εκδ. Χ.Ι.Ο.Ν.Η, 1983,Αθήνα,σελ.72.

[14] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Η ποιμαντική της Εκκλησίας για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους τουρίστες, Εκδ. Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ, Τρίκορφο Φωκίδος,1999,σελ.50.

[15] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Το βάπτισμα, Εκδ. Χριστιανικού Ιεραποστολικού Κέντρου Ηλιουπόλεως, Αθήνα,1990,σελ.32.

[16] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Ο γάμος-Μαγεία, Εκδ. Χριστιανικού Ιεραποστολικού Κέντρου Ηλιουπόλεως, Αθήνα,1990,σελ.56.

[17] Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Εκκλησιαστικές,παρεκκλησιαστικές ή Εξωεκκλησιαστικές οι Χριστιανικές αδελφότητες;, Εκδ. Χριστιανικού Ιεραποστολικού Κέντρου Ηλιουπόλεως Αθήνα,1988,σελ.191.