Γιατί δεν κρίθηκε με πνευματικά κριτήρια ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου;

36
Πριν 3 χρόνια περίπου, το 2008, ξεκίνησε το «κατασκευασμένο» και υποτιθέμενο πλέον «σκάνδαλο» της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.

Ένα κατασκευασμένο σκάνδαλο που οι δυνάμεις του σκότους και όσοι «αόρατα» κυβερνούν αυτόν τον τόπο, χρησιμοποίησαν και το ανύψωσαν σε τέτοιο βαθμό μέσα από τα ΜΜΕ για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Οι στόχοι τους επιτεύχθησαν, γκρεμίστηκε η τότε Κυβέρνηση και οδηγηθήκαμε ως χώρα και ως λαός αλυσοδεμένοι στα δίχτυα των «κερδοσκόπων», των «αγορών» και του παγκόσμιου σιωνιστικού λόμπυ. Ως σκλάβους δε και δούλους του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας ξεπουλάνε σήμερα οι ιθύνοντες μαζί με τη γη μας και ο,τι πλέον μας έχει απομείνει, στις Πολυεθνικές εταιρείες του πλούτου και του χρήματος.

Ο λαός μας θα ζήσει ξανά το δράμα της σκλαβιάς και της ταπείνωσης, όπως έζησε και σε παλαιότερες εποχές, τότε που υπήρχαν οι γαιοκτήμονες και οι τσιφλικάδες, οι οποίοι είχαν αγοράσει όλη τη γη μας και ο λαός δούλευε στα κτήματά τους μόνο για ένα κομμάτι ψωμί.
Τα χρόνια παράλληλα! Τα ονόματα των τσιφλικάδων μόνον άλλαξαν. Αντί για γαιοκτήμονες και τσιφλικάδες, σήμερα ονομάζονται πολυεθνικές εταιρείες η αγορές, οι οποίες αγοράζουν τον πλούτο και τη γη των λαών, οι δε άνθρωποι δουλεύουν στις εταιρείες τους για ένα φθηνό μεροκάματο, χωρίς μέλλον και χωρίς προοπτική.

Τα ΜΜΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παίζουν το παιχνίδι των πολυεθνικών εταιρειών, των συγχρόνων δηλαδή τσιφλικάδων. Μπορούν να κάνουν και διαφορετικά; Φυσικά και όχι! Διότι χρωστούν στο Κράτος εκατομμύρια ευρώ. Εφημερίδες, τηλεοράσεις και ραδιοφωνικοί σταθμοί είναι καταχρεωμένοι στο Κράτος. Εάν ένας απλός πολίτης χρωστά στην εφορία, το Κράτος κάνει αμέσως κατάσχεση στην περιουσία του, με αποτέλεσμα οι απλοί πολίτες σε λίγες μέρες να χάνουν τα πάντα, ακόμη και τα σπίτια που κατοικούν.

Πως συμβαίνει όμως τα ΜΜΕ να χρωστούν εκατομμύρια και το Κράτος να μην τα κλείνει και να μην κάνει κατασχέσεις; Εδώ ξεκινά η διαπλοκή. Η εκάστοτε Κυβέρνηση λέγει στους υπεύθυνους των ΜΜΕ: «η θα λέτε αυτά που θέλει η Κυβέρνησή μας, η αύριο σας κλείνουμε». Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ο λαός δεν μαθαίνει τις αλήθειες μέσα από τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, οι οποίοι μας λέγουν μόνον όσα θέλουν και όπως θέλουν οι εκάστοτε Κυβερνήσεις;
Πως ήταν δυνατόν λοιπόν να γίνει κάτι διαφορετικό στην περίπτωση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου;

Οι τσιφλικάδες από ετών είχαν φτιάξει το σχέδιό τους. Το ράσο πάντοτε «πουλάει» στα ΜΜΕ. Δι᾽ αυτό και δημιούργησαν το «σκάνδαλο» της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.
Μόνοι τους οι δημοσιογράφοι το βάπτισαν από την αρχή ως σκάνδαλο, πριν καν αποδειχθεί εάν είναι η όχι, κερδίζοντας έτσι τις εντυπώσεις και δημιουργώντας σύγχυση στο λαό. Η ομίχλη που δημιουργήθηκε, σήμερα διαλύθηκε και πέρασε. Το τοπίο είναι πλέον ξεκάθαρο. Καθηγηταί της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως ο Ιωάννης Κονιδάρης, Καθηγηταί Ποινικολόγοι των Πανεπιστημίων μας, Επιτροπές, διεθνείς οίκοι εκτιμητών, η δίωξη οικονομικού εγκλήματος και πολλοί άλλοι οργανισμοί και επιστήμονες ομολογούν περίτρανα και δημόσια ότι ουδέποτε υπήρξε σκάνδαλο οικονομικό στη Μεγίστη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου και ότι αδίκως πολεμήθηκε, συκοφαντήθηκε, διαβλήθηκε, διαπομπεύθηκε η Μεγίστη Ιερά Μονή του Βατοπαιδίου και ο σεβαστός της Καθηγούμενος και Γέροντας π. Εφραίμ.
Διατί όμως, από τις πρώτες μέρες, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος κατά της Ιεράς Μονής με σκοπό όχι μόνον το ξεπούλημα της Ελλάδος και την υποδούλωση του λαού της σε ξένα συμφέροντα, αλλά και τον κλονισμό του λαού απέναντι στην Εκκλησία και στο Άγιο Όρος, το ράσο οι κληρικοί παντός βαθμού και οι μοναχοί δεν στάθηκαν σύσσωμοι αμέσως απέναντι στις συκοφαντίες και στο διωγμό της Ιεράς Μονής και του Ηγουμένου;

Είδαμε και ακούσαμε εκείνες τις ημέρες σε τηλεοράσεις, σε ραδιόφωνα και σε εφημερίδες, κληρικούς παντός βαθμού να σηκώνουν τον λίθο του αναθέματος κατά της Ιεράς Μονής και του Ηγουμένου, παρασυρόμενοι από τον γενικό θόρυβο που είχαν δημιουργήσει τεχνιέντως σχεδόν όλα τα ΜΜΕ και να λιθοβολούν τελικά αθώους.
Το δράμα του Γολγοθά αναβίωνε εμπρός στους οφθαλμούς μας εκείνες τις ημέρες. Ο αθώος Ιησούς εν μέσω του γενικού θορύβου, άρον άρον, γρήγορα γρήγορα δηλαδή, οδηγείται κάτω από τη γενική κατακραυγή στο σταυρό και στον θάνατο.

Ζήσαμε στις ημέρες μας ξανά τον άδικο πόλεμο και τις συκοφαντίες που υπέστη ο μεγαλύτερος πατήρ και ρήτωρ της Εκκλησίας μας, ο άγιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Ζωντάνεψαν ξανά ενώπιον των οφθαλμών μας, οι ημέρες του διωγμού και της συκοφαντίας που υπέστη ο πλέον θαυματουργός άγιος της Εκκλησίας μας, ο Επίσκοπος Πενταπόλεως Νεκτάριος Κεφαλάς.

Κι όμως! Οι φέροντες το ράσο παντός βαθμού, αλλά και οι σύγχρονοι Γεροντάδες δεν έγιναν Κυρηναίοι στο σταυρό που σήκωνε ο Γέροντας Εφραίμ και η Ιερά Μονή του. Αντιθέτως, άλλοι λιθοβόλησαν, άλλοι έμπηγαν τα καρφιά και τον ακάνθινο στέφανο στο κεφάλι της Ιεράς Μονής και του Γέροντος Εφραίμ και άλλοι κράτησαν ασφαλείς αποστάσεις «ίνα μη μιανθώσι», ενώ πριν ήσαν στενοί «φίλοι» της Ιεράς Μονής και του Γέροντος Εφραίμ η και είχαν ευεργετηθεί πολλαπλώς από τον Γέροντα και την Ιερά Μονή.

Κι ενώ όλοι οι δήθεν «πνευματικοί» πατέρες και Γεροντάδες τότε σιωπούσαν η λιθοβολούσαν, εκ των ελαχίστων κληρικών της Ελλαδικής Εκκλησίας, που τόλμησε δημόσια να φωνάξει για την αθωότητα της Ιεράς Μονής και του Γέροντος Εφραίμ, ήταν κάποιος ξένος και μη φίλος της Ιεράς Μονής. Ήταν εκείνος που πολλοί εκ των δήθεν «πνευματικών» πατέρων περιφρονητικά αποκαλούν «παπαροκά» και «κοσμικό» καλόγηρο. Ήταν η ταπεινότης μου, και καυχώμαι εν Κυρίω που γίναμε τότε για την Ιερά Μονή μαζί με ελαχίστους άλλους κληρικούς, όπως τον Μητροπολίτη Λεμεσσού Αθανάσιο, τον Μητροπολίτη Προικονήσου Ιωσήφ, Σίμωνες οι Κυρηναίοι. Στάθηκα δίπλα τους χωρίς να υπολογίσω το κόστος, τις συνέπειες και τις ύβρεις που θα περιέλουζαν και εμέ. Καυχώμαι εν Κυρίω ότι υπήρξα εκ των ελαχίστων κληρικών που έβγαινα δημόσια τότε σε όλα τα ΜΜΕ και υποστήριζα γραπτώς η προφορικώς και διετράνωνα την αθωότητα του Γέροντα Εφραίμ και της Ιεράς Μονής του. Ήμουν επίσης και πάλι εκ των ολίγων εκείνων κληρικών που έτρεξαν αμέσως στο Άγιον Όρος για να σταθώ δίπλα τους και να σκουπίσω τα δάκρυά τους και μέσα στην τράπεζα της Ιεράς Μονής ενώπιον του Γέροντά τους, τους διαβεβαίωνα στις 4/12/2008 (βλ. Εφημερίδα «Τα Νέα») ότι δεν θα πάθουν κακό, διότι η Παναγία Θεοτόκος σκεπάζει τη Μονή τους και ότι θα μιλήσει ο Θεός, θα μιλήσει ο Ουρανός, οι δε πρεσβείες του οσίου Γέροντος Ιωσήφ του Βατοπαιδινού και του οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστή έχουν παρρησία ενώπιον Θεού και ούτε η Μονή θα βλαπτεί, ούτε ο Γέροντας Εφραίμ.

Χαίρομαι σήμερα εν Κυρίω που βγήκα αληθινός, διότι η Ιερά Μονή όντως δεν βλάπτηκε, ούτε ο Γέροντάς της έπαθε κάτι κακό.

Αντιθέτως σε δύο ημέρες μίλησε ο Ουρανός, όταν ξαφνικά από πρώτο θέμα που ήταν η Μονή στα δελτία ειδήσεων σχεδόν εξαφανίστηκε, διότι το Σάββατο 6/12/2008 σκότωσαν δυστυχώς τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και τα Μ.Μ.Ε. έστρεψαν το βλέμμα τους σε αυτό το θέμα. Έκτοτε η Κυβέρνηση πήγε κακήν κακώς, διότι δεν τόλμησε να αναλάβει τις ευθύνες της και να πει την αλήθεια στο λαό, ότι δηλαδή η στήριξη της Μονής Βατοπαιδίου ήταν πολιτική απόφαση της Κυβερνήσεως. Όπως πολιτική απόφαση της σημερινής Κυβερνήσεως είναι εν ώρα φτώχιας του λαού μας, να δώσει 80 εκατομμύρια ευρώ για να χτίσει η Ελλάδα Μουσουλμανικό Τζαμί στην Αθήνα.

Η δε νέα Κυβέρνηση που ανέλαβε και η οποία πάλι για πολιτικούς λόγους απέκρυψε να πει την αλήθεια για την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στο λαό, γκρεμίζεται και αυτή όπως βλέπουμε, παρασύροντας και ολόκληρη τη χώρα μας προς την καταστροφή.
Αλήθεια, κανένας εκ των δήθεν «πνευματικών» πατέρων δεν μπόρεσε να διακρίνει ότι η Θεοτόκος μετά τον διασυρμό του Αγίου Όρους και των παιδιών Της, ήρε την σκέπη της από την Πατρίδα μας και οδηγούμεθα καθημερινά από το κακό στο χειρότερο; Δεν αντιλαμβάνεται κανείς, ότι μόνο μια νινευϊτική μετάνοια θα σώσει τη χώρα μας;

Τα όσα αναφέρω ανωτέρω περί του προσώπου μου, δεν το κάνω δια να δείξω ότι κάποιος είμαι, η ότι έπραξα κάτι το σπουδαίο. Έχω επίγνωση του εαυτού μου και γνωρίζω πολύ καλά τα πνευματικά μου χάλια και ότι είμαι ένα τίποτα. Τα αναφέρω όμως για να υπενθυμίσω σε κάποιους, ότι στην περίπτωση του Γέροντος Εφραίμ, του πληγωμένου αυτού αδελφού μας, επαληθεύθηκε το γραφικό της παραβολής του καλού Σαμαρείτου ότι, αυτός που τον βοήθησε δεν ήταν τελικά Ιουδαίος, αλλά «Σαμαρείτης». Δι᾽ αυτό αναφέρει ο Κύριός μας ότι κατά την Δευτέρα Αυτού Παρουσία θα δούμε πολλές εκπλήξεις…

Αργότερα, πολύ αργότερα, ξεκίνησαν να επανέρχονται ως φίλοι πάλι της Ιεράς Μονής όσοι είχαν τηρήσει ασφαλείς αποστάσεις, διότι αυτοί που λιθοβόλησαν δεν έχουν ακόμη τη δύναμη να ζητήσουν συγγνώμη.
Η αγιότητα όμως του Γέροντος Εφραίμ και η ανεξικακία του έδειξε για μια φορά ακόμα το μεγαλείο της ψυχής του. Για κανέναν δεν εξέφερε κακό λόγο η κακό λογισμό σαν και εμέ. Η αγκαλιά του είναι πάντοτε ανοιχτή και σαν να μην είχε συμβεί τίποτα και πάλι τους αγκαλιάζει όλους. Η δε σιωπή του όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε τόσες ύβρεις, διώξεις, συκοφαντίες, θύμιζε ηρωϊκές μορφές αγίων που τίμησαν το Άγιον Όρος, αλλά και όλη την Εκκλησία μας. Η σιωπή του θύμισε την ηρωϊκή στάση που τήρησε ο Ιησούς απέναντι στον Πόντιο Πιλάτο και στον Ηρώδη. «Ο δε Ιησούς εσιώπα» γράφει το Ευαγγέλιο. Το ίδιο θα γράψει αργότερα και ο βιογράφος του για τον Γέροντα Εφραίμ.

Τι έδειξε και δείχνει αυτή η σιωπή του και η όλη στάση του αυτά τα χρόνια; Τι άλλο δείχνει παρά ταπείνωση και αγιότητα ψυχής! Αυτήν την αγιότητα που δυστυχώς δεν διέκριναν όσοι τόλμησαν και σήκωσαν τον λίθον του αναθέματος η τήρησαν τότε ασφαλείς αποστάσεις και δεν στάθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στον διωκόμενο Γέροντα Εφραίμ και την αγία συνοδεία του.
Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι δεν πρυτάνευσαν στις καρδιές όλων αυτών των κληρικών τα πνευματικά κριτήρια και αισθητήρια, τα οποία πρέπει να έχει η ψυχή κάθε κληρικού και κυρίως όσων θέλουν να λέγονται πνευματικοί πατέρες και διδάσκαλοι του λαού.

Πως έκριναν; Δυστυχώς με κοσμικά και όχι πνευματικά κριτήρια, παρασυρόμενοι από τα ΜΜΕ και θέλοντας να δείξουν προς το λαό ότι αυτοί είναι οι «καθαροί» και οι «πνευματικοί» και ότι δεν ασχολούνται με χρήματα, με ανταλλαγές, με περιουσίες κτλ. έριξαν τα δηλητηριώδη βέλη τους κατά του εν Χριστώ αδελφού τους!

Μας ερωτούν πολλοί χριστιανοί, διατί ο Χριστός τις μεγαλύτερες αλήθειες της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού, ότι δηλαδή ο Θεός είναι Πνεύμα και ότι ο Μεσσίας ήταν ο Ίδιος, δεν τις απεκάλυψε στους τότε Αρχιερείς και στο τότε ιερατείο αλλά σε μία γυναίκα Σαμαρείτιδα και μάλιστα πόρνη στο Φρέαρ του Ιακώβ;
Απερίφραστα απαντούμε και λέμε, ότι το τότε ιερατείο παντός βαθμού είχε χάσει τα πνευματικά κριτήρια και αισθητήριά του, και ότι ο Θεός αποκαλύπτεται και δείχνει το θέλημά Του μόνον σε εκείνους που είναι πρόθυμοι να το εκτελέσουν.
Χρόνοι παράλληλοι! Το χθες και το σήμερα έγιναν πάλι ένα, διότι δυστυχώς χάθηκαν τα πνευματικά κριτήρια από εκείνους που θέλουν να λέγονται πνευματικοί πατέρες της Εκκλησίας. Το άλας εμωράνθη…

Εμείς ταπεινά αναρωτιόμαστε: Άραγε την εποχή του Αντιχρίστου, όταν θα έλθουν ο Προφήτης Ηλίας και ο Ενώχ επί της γης, σε ποιούς θα αποκαλύψουν την αλήθεια για το ποιός είναι ο Αντίχριστος, στο ιερατείο που έχει χάσει τα πνευματικά κριτήρια και αισθητήριά του η στους αμαρτωλούς, αλλά ταπεινούς και απλούς ανθρώπους;

Θα πάει ο Ηλίας να πει στους Πατριάρχες, στους Αρχιεπισκόπους και στους ιερείς ότι εγώ είμαι ο Ηλίας, ο υμνούμενος και τιμώμενος και δοξαζόμενος από εσάς; Και ποιά θα είναι η αντίδραση τότε των Πατριαρχών και όλων των ρασοφόρων; Μήπως ειδοποιήσουν τους ψυχιάτρους δια να τους συλλάβουν; Δυστυχώς όποιος δεν έχει πνευματικά κριτήρια και αισθητήρια, αυτό θα πράξει, διότι δεν θα μπορέσει να διακρίνει την αλήθεια για το ποιός ευρίσκεται ενώπιόν τους.

Το αυτό έπαθαν μέσα στην ομίχλη που δημιουργήθηκε και στη σύγχυση οι ρασοφόροι παντός βαθμού για τον Γέροντα Εφραίμ. Δεν είδαν την αλήθεια. Δεν έκριναν με πνευματικά κριτήρια. Δεν είδαν τους καρπούς του δέντρου. Δεν σκέφτηκαν το πως είναι δυνατόν σάπιο δέντρο να φέρει καλούς καρπούς. Δεν σκέφθηκαν το πως είναι δυνατόν ο Γέροντας Εφραίμ εάν δεν τον επεσκίαζε η Χάρις του Θεού και η ευλογία της Θεοτόκου, να αναστηλώσει εκ του μηδενός σχεδόν ολόκληρη τη Μονή Βατοπαιδίου και τα γύρω αυτής οικήματα, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 75.000 τ.μ.
Αν απλώσει κανείς τη Μονή κατά μήκος, τα 75.000 τ.μ. είναι 75 χιλιόμετρα κτίρια. Όση είναι δηλαδή η απόσταση Αθηνών – Κορίνθου. Πως είναι δυνατόν εάν ο Γέροντας Εφραίμ ήταν απατεώνας, κομπιναδόρος, κλέφτης και όλα αυτά που του καταμαρτυρούν, η Χάρις του Θεού να ευλογούσε και να αύξανε τόσο θαυμαστά το έργο του;

Δεν είδαν ότι οι άρχοντες πολλών εθνών κατέφθαναν στο Βατοπαίδι για να ιδούν το Γέροντα και το όλο θαυμαστό έργο του και να πάρουν την ευχή του; Δεν τους θύμισε τίποτα τούτο το γεγονός; Ξέχασαν την βασίλισσα Σαβά που ξεκίνησε από χώρα μακρυνή για να δει τη δόξα Σολομώντος;
Δεν είδαν ότι 120 και πλέον άνθρωποι, επιστήμονες κατά το πλείστον, εγκατέλειψαν γονείς, αδέλφια, συγγενείς και φίλους, αφήνοντας πίσω περιουσίες πολλοί εξ αυτών, δια να υποταχθούν κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του Γέροντος Εφραίμ για να οδηγήσει τις ψυχές τους στη Βασιλεία των Ουρανών;
Είναι δυνατόν 120 και πλέον άνθρωποι να ακολουθούν έναν απατεώνα και τόσα χρόνια που ζουν δίπλα του να μην το έχουν ανακαλύψει αυτοί και να το ανακαλύπτουν όσοι ζουν εκτός της Ιεράς Μονής;

Δεν είδαν ότι η Μεγίστη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου έχει γίνει μία σύγχρονη λαύρα πατέρων που θυμίζει τις λαύρες που δημιούργησαν μεγάλοι ασκητές της ερήμου;
Δεν σκέφθηκαν ότι μέσα στο σκοτάδι εάν ανάψεις ένα φως, όλες οι πεταλούδες συγκεντρώνονται και περιτριγυρίζουν το φως;
Διατί συγκεντρώθηκαν πλήθη μοναχών, γύρω από τον Μέγα Αντώνιο, τον Άγιο Θεοδόσιο τον Κοινοβιάρχη, τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο, τον Άγιο Ευθύμιο και πλήθους άλλων πατέρων και γεροντάδων της ερήμου; Μα φυσικά διότι εξέπεμπαν μέσα στο πνευματικό σκότος της εποχής των, το γνήσιο φως του Χριστού.

Πως οι σημερινοί ρασοφόροι που εξέφρασαν αρνητικό λόγο για το Βατοπαίδι η τήρησαν ασφαλείς αποστάσεις, δεν έκαναν αυτή την απλή σκέψη: Είναι δυνατόν, εάν η ζωή του Γέροντος Εφραίμ και ο ίδιος δεν ήταν φως και δεν εξέπεμπε φως, να συγκέντρωνε δίπλα του τόσα πλήθη μοναχών; Πως δεν έκαναν τουλάχιστον αυτή την απλή σκέψη πριν κρίνουν και λιθοβολήσουν το Γέροντα, αφού όλοι γνώριζαν ότι η Μονή Βατοπαιδίου είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά Μονή σε μοναχούς σε όλη την ορθόδοξη Ελλάδα;
Πως δεν σκέφθηκαν ότι δεν είναι δυνατόν η Παναγία, η Κυρίαρχος του Αγίου Όρους να έστελνε τόσες ψυχές να καθοδηγηθούν από το Γέροντα Εφραίμ, εάν όσα οι συκοφάντες του απέδιδαν ήταν αλήθεια;

Τι μαρτυρούν λοιπόν όλα τα ανωτέρω; Ότι δυστυχώς όσοι έκριναν αρνητικά η λιθοβόλησαν το Βατοπαίδι η τήρησαν τότε ασφαλείς αποστάσεις, έκριναν με κοσμικά κριτήρια και όχι με πνευματικά. Που σημαίνει ότι ο Γέροντας Εφραίμ έλαβε πλήθος στεφάνων από το Χριστό δια όσα όλο αυτό το διάστημα υπέστη. Αλλά η στάση αυτή των κληρικών δυστυχώς μαρτυρεί ακόμα, ότι και όταν έλθουν οι δύο Προφήτες Ηλίας και Ενώχ δια να ενημερώσουν το λαό για τον ερχομό του Αντιχρίστου, μέσα στην σύγχυση που θα δημιουργηθεί τότε, ο λαός του Θεού ουδεμία εμπιστοσύνη θα πρέπει να έχει εις τους λόγους τους. Διότι όπως λέγει ο λόγος του Θεού «εζυγίσθησαν, εμετρήθησαν και ευρέθησαν ελλειπείς».

Ομιλία Γέροντος Αρχιμ. Νεκταρίου ΜουλατσιώτηΤου Γέροντος Αρχιμ. Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως 5/6/2011

Πηγή άρθρου: Romfea.gr