Ο Άγιος Αυγουστίνος

572

Ο Άγιος Αυγουστίνος γεννήθηκε στην Ταγάστη της Νουμηδίας στην Αφρική, το έτος 354 μ.Χ.. Η μητέρα του η Αγία Μόνικα ήταν χριστιανή και ο πατέρας του ο Πατρίκιος ήταν ειδωλολάτρης. Τις εγκύκλιες σπουδές πραγματοποίησε στην πατρίδα του και στη συνέχεια ο πατέρας του, τον έστειλε στα Μάδαυρα και για ανώτερες σπουδές στην Καρχηδόνα.

Ως νεαρός φοιτητής έζησε ζωή έκλυτη, από την οποία απόκτησε και κάποιο εξώγαμο τέκνο. Στην Αφρική, έγινε οπαδός του Μανιχαϊσμού, αλλά όταν αργότερα έφθασε στο Μιλάνο οι θερμές ολονύκτιες προσευχές της μητέρας του, η επισταμένη μελέτη των αγίων Γραφών από τον ίδιο και τα φλογερά κηρύγματα του Επισκόπου Μεδιολάνων Αμβροσίου, έφεραν τον Αυγουστίνο στο χριστιανισμό, ζήτησε να κατηχηθεί και βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με τον 15χρονο γιο του Αδεοδάτη.

Αργότερα επέστρεψε στην Αφρική όπου δίδαξε και με θέρμη διέδωσε τον χριστιανισμό και μετά την κοίμηση της μητέρας του πήγε στη Ρώμη, ενώ το 396 μ.Χ. έγινε Επίσκοπος Ιππώνος (περιοχή στα παράλια της Νουμηδίας).

Ο Άγιος Αυγουστίνος κοιμήθηκε ειρηνικά σε ηλικία 76 ετών, στις 28 Αυγούστου 430 μ.Χ.

Ο Άγιος Αυγουστίνος τιμάται πανηγυρικά στο μοναστήρι μας, μαζί με την μητέρα του Αγία Μόνικα στις 15 Ιουνίου. Στο μοναστήρι μας επίσης, φυλάσσονται τεμάχια ιερών λειψάνων του Αγίου Αυγουστίνου και της Αγίας Μόνικας, τα οποία τίθονται για προσκύνηση και ευλογία των πιστών.