«Ποιος δεν θέλει την σωτηρία μας;»-Κυριακή Ε΄ Ματθαίου 12/7/2020

51

Αποστολικά Μηνύματα

 

Κυριακή Ε΄ Ματθαίου 12/7/2020

 

«Ποιος δεν θέλει την σωτηρία μας;».

 

Του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φωκίδος, Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

 

 

 

Αδελφοί μου.

Σήμερα ο Ευαγγελιστής Ματθαίος μάς αφηγείται ένα από τα θαύματα που τέλεσε ο Κύριός μας, αυτό της θεραπείας των δύο δαιμονιζομένων της πόλης των Γεργεσηνών. Δύο ανθρώπων που εντός τους είχαν εισέλθει πονηρά πνεύματα, γι’ αυτό και έμεναν μέσα σε τάφους, ενώ τα δαιμόνια μιλούσαν μέσα από το στόμα τους.

 

Όταν συνάντησαν τον Κύριο, οι δαίμονες φώναζαν: Γιατί ήλθες Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού; Ήλθες εδώ για να μας βασανίσεις πριν την ώρα μας; Ακούτε αδελφοί μου; Τα πονηρά πνεύματα καταλαμβάνουν τον εγκέφαλο του ανθρώπου, χρησιμοποιούν τα φωνητικά του όργανα και ομιλούν στον Ιησού Χριστό. Τρέμουν και μόνο την παρουσία Του. Και επειδή γνωρίζουν ποια κρίση και κατάληξη πρόκειται να έχουν, γι΄ αυτό και Του λέγουν, γιατί ήλθες να μας βασανίσεις πριν την ώρα μας;




 

Βλέπουμε ότι ακόμη και ενώπιον του Θεού λέγουν ψέματα. Διότι ο πατήρ τους, ο διάβολος είναι πάντοτε ψεύτης. Είναι λοιπόν ο γλυκύτατος Ιησούς, ο Θεός της αγάπης, αυτός που θα βασανίζει στην αιώνια κόλαση όσους σκοτεινούς αγγέλους και ανθρώπους θα πάνε εκεί ή οι ελεύθερες επιλογές και τα έργα τους θα τους οδηγήσουν εκεί; Κάθε άγγελος και κάθε άνθρωπος από μόνος του επιλέγει τον αιώνιο τρόπο της μελλοντικής του ζωής. Ό,τι σπέρνεις, θερίζεις και όπως έστρωσες, κοιμάσαι, λέει ο λαός μας.

 

Ο Χριστός θέλει όλοι μας να σωθούμε, ακόμη και οι δαίμονες, διότι πριν γίνουν δαίμονες ήταν φωτεινοί άγγελοι. Οι επιλογές τους και η απομάκρυνσή τους από τον Θεό, που είναι η πηγή του φωτός, τους οδήγησαν στο σκότος. Γι΄ αυτό και τους ονομάζουμε σκοτεινά πνεύματα. Αλλά ονομάζονται και διάβολοι, διότι συνεχώς διαβάλουν, συκοφαντούν τον Θεό και τους ανθρώπους. Το ίδιο έκαναν μέσα στον παράδεισο, διέβαλαν τον ίδιο τον Θεό λέγοντας ψέματα για Εκείνον στον Αδάμ και στην Εύα. Ότι δήθεν ο Θεός τους απαγόρευσε να φάνε από τον συγκεκριμένο καρπό για να μη γίνει ο άνθρωπος Θεός. Οι Πρωτόπλαστοι πίστεψαν τον διάβολο και καταστράφηκαν.

 

Το ίδιο κάνουν και τώρα οι δαίμονες. Παρουσιάζουν τον Χριστό ότι είναι κακός και βασανίζει τα πονηρά πνεύματα στην αιώνια κόλαση. Αυτό είναι αδελφοί μου το έργο των δαιμόνων, να διαβάλουν τον Ιησού Χριστό και τους ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα έρχεται η αντίδραση των Γεργεσηνών· Αντί να δεχτούν τον Χριστό με χαρά, δόξα και τιμές στην πόλη τους, τρέχουν να Τον συναντήσουν πριν εισέλθει σ’ αυτή και Του ζητούν να φύγει μακριά τους, διότι οι δαίμονες τους έπεισαν ότι θα τους καταστρέψει ο Ιησούς. Δείτε το έργο των δαιμόνων. Δεν επιθυμούν την σωτηρία των ανθρώπων. Κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τους ανθρώπους μακράν του Χριστού και της Εκκλησίας Του, όπως ακριβώς ζουν και αυτοί.

 

Ο Χριστός επιθυμεί, θέλει να σώσει τον άνθρωπο, γι’ αυτό ακριβώς αγωνίσθηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ως αληθινός Σωτήρας για χάρη όλων μας. Αλλά οι δαίμονες συνεχίζουν να διαβάλουν τον Χριστό και την Εκκλησία Του, ώστε να χαθεί ο άνθρωπος. Αυτή την αγωνία, να μην οδηγηθούν στην απώλεια, όπως ακούσαμε εκφράζει σήμερα στην προς Ρωμαίους επιστολή του ο Απόστολος για τους συμπατριώτες του Ιουδαίους, λέγοντας τα εξής: Αδελφοί παρ’ όλη την απιστία, που μέχρι σήμερα έχουν δείξει οι Ισραηλίτες, η θερμή επιθυμία μου,  η καλή διάθεση της καρδιάς μου και η δέησή μου προς τον Θεό είναι υπέρ των Ισραηλιτών, για να δεχτούν και αυτοί την σωτηρία. Διότι γνωρίζω και δίδω μαρτυρία γι’ αυτούς, ότι έχουν ζήλο Θεού, αλλά χωρίς επίγνωση του θελήματός Του (Ρωμ Ι΄ 1-2). Εξηγεί επίσης ο Απόστολος στην σημερινή περικοπή  ότι οι Ισραηλίτες απιστούν επειδή θέλουν να κάνουν τα δικά τους και όχι το θέλημα του Θεού.

 

Αδελφοί μου, όπως έκανε ο Εωσφόρος όταν προσπάθησε εγωιστικά να κάνει το θέλημά του, απομακρυνόμενος από τον Θεό, την ίδια εγωιστική συμπεριφορά προσπαθεί να περάσει ανά τους αιώνες στους ανθρώπους, ώστε να παραμένουν μακριά από την σωτηρία τους. Το έκαναν παρόντος του Χριστού οι δαίμονες στους Γεργεσηνούς, το έκαναν κατόπιν και στους Ιουδαίους, όπως ακούμε από τον Απόστολο. Πέτυχαν να κρατούν τους Ιουδαίους στο δικό τους θέλημα και δεν τους άφηναν να δουν το θέλημα του Θεού. Έτσι έχασαν την σωτηρία τους. Είθε ο άγιος Θεός να εκπληρώσει τον πόθο και την αγία επιθυμία του Αποστόλου Παύλου και όλος ο λαός του Ισραήλ να πιστέψει στον Ιησού Χριστό και να σωθεί.

 

Αδελφοί μου. Μέσα από τις δύο αγιογραφικές περικοπές, τόσο ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, όσο και ο Απόστολος Παύλος μάς αποκαλύπτουν πώς εργάζονται οι δαίμονες για να κρατήσουν τους ανθρώπους μακράν της σωτηρίας τους. Η δε σωτηρία έρχεται διά του Ιησού Χριστού και μέσα στην Εκκλησία Του, όπως βεβαιώνει ο μέγας των εθνών Απόστολος.

 

Ας θυμόμαστε όλοι μας λοιπόν, ότι οι δαίμονες εργάζονται διά της διαβολής και της συκοφαντίας του Θεού και της Εκκλησίας Του, για να απομακρύνουν τους ανθρώπους από τη σωτηρία τους. Εμείς την ώρα της βαπτίσεώς μας κάναμε ομολογία πίστεως στον Θεό. Δηλώσαμε ενώπιον ανθρώπων και αγγέλων ότι αποτασσόμεθα τον διάβολο και τα έργα του και συντασσόμεθα με τον Χριστό. Αυτή την πίστη στον Ιησού Χριστό, διδάσκει σήμερα στο αποστολικό κείμενο, αν την ομολογήσεις ενώπιον των ανθρώπων με το στόμα σου και δεχτείς ως μόνο Κύριο της ζωής σου τον Ιησού που αναστήθηκε εκ νεκρών, θα σωθείς εσύ και η οικογένειά σου. Αυτήν την ομολογία με λόγια και με έργα, όσοι επιθυμούμε την σωτηρία μας, ας την εκφράζουμε πάντοτε. Οι δαίμονες που εργάζονται διαρκώς για την καταστροφή μας, προσπαθούν με λύσσα να μας πείσουν να διώξουμε τον Ιησού Χριστό από τις καρδιές μας, τα χωριά μας, τις πόλεις μας και από τα έθνη όλου του κόσμου. Πολλοί είναι αυτοί που πέφτουν στις παγίδες τους. Εμείς ας μήν τους ακολουθήσουμε. Ας παραμείνουμε πιστοί στον Κύριο Ιησού Χριστό και την Εκκλησία Του για να γίνουμε μέτοχοι της σωτηρίας και της αιωνίου δόξης Του. Αμήν.