Τι γιορτάζουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας και γιατί κάνουμε την περιφορά εικόνων;

134

Τι γιορτάζουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας και γιατί κάνουμε την περιφορά εικόνων; Η Κυριακή της Ορθοδοξίας, είναι η πρώτη Κυριακή των νηστειών, (Α΄ Κυριακή Νηστειών), της περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής του Πάσχα, μετά την Καθαρά Δευτέρα. Την Κυριακή αυτή, εορτάζουμε την αναστήλωση των αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεώς μας, έναντι της αιρέσεως των εικονομάχων.

Τον 7ο και 8ο αιώνα μ.Χ. στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρξε μια διαμάχη μεταξύ των πνευματικών ανθρώπων, όπου οι μεν συμφωνούσαν με την τιμή και προσκύνηση των ιερών εικόνων (εικονόφιλοι) και οι δε που απαγόρευαν την προσκύνηση των ιερών εικόνων (εικονομάχοι). Η διαμάχη αυτή κράτησε περίπου 120 χρόνια.

Η διδασκαλία της Ορθοδόξου Πίστεώς μας περί της προσκύνησης και τιμής των αγίων Εικόνων, διατυπώθηκε το 787 στην Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπου όταν προσευχόμαστε μπροστά στις εικόνες, δεν προσευχόμαστε σε ένα ξύλο ή ένα οποιοδήποτε κομμάτι ύλης, αλλά η καρδιά και το μυαλό μας στρέφεται προς το εικονιζόμενο πρόσωπο, είτε του Χριστού, της Παναγίας ή των Αγίων.

Για το λόγο αυτό σε ανάμνηση της αναστήλωσης των ιερών Εικόνων, την Κυριακή της Ορθοδοξίας στους ορθόδοξους ιερούς ναούς γίνεται περιφορά των εικόνων και από τους κληρικούς καθώς και τους λαϊκούς, όπου ο καθένα κρατά από μια εικόνα. Το συγκεκριμένο short βίντεο είναι κομμάτι από το βίντεο που υπάρχει στο κανάλι μας με τίτλο: “Κυριακή της Ορθοδοξίας – Το Ευαγγέλιο της Κυριακής”

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN

Πατήστε το καμπανάκι κάτω από το βίντεο όσοι δεν το έχετε πατήσει για να σας έρχονται ειδοποιήσεις.

Ομιλία Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη με θέμα:
“ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΕΙΚΟΝΩΝ;”

23 Μαρτίου 2024
Στο e-shop της Μονής μας μπορείτε να βρείτε όλα τα αγνά, παραδοσιακά και μοναστηριακά προϊόντα που φτιάχνουμε στο μοναστήρι μας, καθώς και προϊόντα από άλλα μοναστήρια της Ελλάδος https://www.monastiriakokelari.gr
Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να μας στείλετε τα ονόματα υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως στην ειδική φόρμα, ώστε να τα μνημονεύσουμε: https://gerontasnektarios.gr/mnimoneusi-onomaton
Μπορείτε όσοι επιθυμείτε να βοηθήσετε την Ιερά Μονή των Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ και να κάνετε οποιαδήποτε δωρεά. Πληροφορίες θα βρείτε στο ακόλουθο σύνδεσμο: https://gerontasnektarios.gr/donations

Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης
(Άρθρα, απόψεις, ομιλίες, βίντεο, ηχητικά πολυμέσα, νέα, εκδηλώσεις, επικοινωνία με τον Γέροντα Νεκτάριο, θα τα βρείτε στα παρακάτω sites)

Site http://www.gerontasnektarios.gr

Instagram https://www.instagram.com/geronnektarios/

Twitter https://twitter.com/GeronNektarios

Facebook Gerontas Nektarios Moulatsiotis https://www.facebook.com/GerontasNektarios/

YouTube https://www.youtube.com/GeronNektarios

TikTok https://www.tiktok.com/@geronnektarios
#ΓέρονταςΝεκτάριοςΜουλατσιώτης #icons #shorts

Σημειώσεις-όροι χρήσης: Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των βίντεο σε blogs και ιστοσελίδες με αναφορά στην πηγή. Απαγορεύεται το κατέβασμα και η χρήση αποσπασμάτων ή ολόκληρων βίντεο για οποιoδήποτε λόγο χωρίς γραπτή άδεια.

Στα σχόλια μπορείτε να δημοσιεύετε την άποψη σας σχετικά με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το βίντεο. Υβριστικά ή προσβλητικά σχόλια όπου εντοπίζονται θα διαγράφονται.

© Copyright: Ιερό Ανδρώο Ησυχαστήριο Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σαρώφ